EU-sandlådan: Macron markerar mot Scholz

Ledarna för EU:s två största ekonomier träffades i Paris i går, men ingen presskonferens hade ordnats efteråt – något som tolkas som att Macron sätter näsan i vädret mot Scholz på samma sätt som Scholz själv gjort mot Viktor Orbán.

”Relationerna mellan Emmanuel Macron och Olaf Scholz, ledarna för EU:s två ekonomiska motorer, är nu så kyliga att de inte ens vågar ses tillsammans inför pressen”, skriver Politico om händelsen.

Berlin och Paris, som allmänt brukar ses som EU:s vänsterliberala tungviktare, har på sistone grälat sinsemellan om den europeiska säkerhetspolitiken och det militära beroendet av USA, energipolitiken, förhållandet till Kina, med mera.

Berlin hade i förväg utannonserat att en presskonferens skulle hållas och den tyske förbundskanslern kom dit med journalister i släptåg, bara för att sedan få veta att ingen presskonferens fanns inplanerad.

Tjänstemän på båda sidor som inte ville framträda med namn kallade mötet en framgång, men bedömare menar att allvaret i sådana politiska örfilar inte bör underskattas och att det tyder på en spricka inom EU.

När politiker samlas till samtal är utgången ofta given på förhand och det viktigaste för den inbjudna politikern är presskonferensen efteråt där man får berätta för resten av världen om vad man redan kommit fram till. Att bjuda in någon till ett toppmöte utan att ordna med presskonferens efteråt motsvarar mer eller mindre att bjuda en annan pojke att bygga ett sandslott i sin halva av sandlådan för att sedan trampa på det.

”Att neka en besökande ledare en presskonferens är en politisk taktik som allmänt sett används för att leverera en tillrättavisning, som Scholz nyligen gjorde då den ungerske premiärministern Viktor Orbán besökte Berlin”, betonar författarna till Politico-artikeln.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter