torsdag, 6 oktober, 2022

EU-sanktioner undermineras av europeiska gasköpare

De flesta EU-länder strider mot sanktionerna och betalar i rubel för rysk naturgas

Idag bekräftade Mario Draghi, Italiens premiärminister samt före detta partner i Goldman Sachs och chef för Europeiska Centralbanken, att de flesta europeiska gasköpare i tysthet betalar för sina leveranser i rubel enligt de krav som Ryssland formulerat – i strid med sanktionerna som Bryssel antagit.

”Jag är faktiskt ganska självsäker, men av en dum anledning. Det finns inget officiellt uttalande om vad det innebär att bryta mot sanktioner. Ingen har någonsin sagt något om huruvida rubelbetalningar bryter mot sanktioner eller inte, hur dessa betalningar är organiserade. Så det är en sådan gråzon här.” sa Draghi under presskonferensen efter ett möte med Joe Biden i Washington DC.

Egentligen är det inte alls en gråzon: EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har redan varnat europeiska företag att inte böja sig för Rysslands krav på att betala för gas i rubel: ”företag med sådana kontrakt bör inte gå med på de ryska kraven”, sa von der Leyen. ”Detta skulle vara ett brott mot sanktionerna och därmed en hög risk för företagen.”

Antingen är den före detta chefen för ECB helt omedveten om den nuvarande verkligheten i Europas hetaste ekonomiska fråga, eller så ljuger han och visar i processen att hela den ”enade europeiska fronten” mot Ryssland är en gigantisk fasad.

”Faktum är att de flesta gasimportörer redan har öppnat ett konto i rubel hos Gazprom”, tillade Draghi i ett fantastiskt avslöjande som visar att Europa bakom kulisserna inte bara fortsätter att aktivt betala Ryssland miljarder varje dag, utan gör det på Putins villkor och hjälper därmed att stärka rubelns växelkurs.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar