EU standardiserar mobilladdare – bläckpatroner nästa?

Trettio år efter mobiltelefonens genomslag på konsumentmarknaden blir laddningskontakterna standardiserade i EU. Alla telefoner ska kunna laddas med USB-C.

NyTeknik rapporterar att EU beslutat föreskriva USB-C som en standard för laddningsapparater. Detta gäller, förutom mobiltelefoner, en del annan konsumentelektronik: Läsplattor, digitalkameror, spelkonsoler, hörlurar, portabla högtalare och navigeringssystem samt trådlösa möss och tangentbord. Bärbara datorer har fått respit i ytterligare 40 månader. 

Apple beklagar beslutet

Storföretagen Apple blir ett av företagen som får anpassa sig mest då de använder sitt egna laddningssystem Lightning för sina produkter. Bolagets talesmän menar att ändringarna är förlegade och hämmar utvecklingen och innovation.

Olikheter i anslutningar för elström har historiskt används som ett konkurrensmedel länderna emellan, för att försvåra import och konkurrens med de inhemska producenter. Storbrittanniens och Schweiz’ unika väggkontakter är kvarlevor från denna tid.

Flera aspekter på eftermarknadsinkomster

Oavett vad Apple säger utgör producenternas knep för inlåsning till egna reservdelar i första hand ett sätt att öka inkomsterna från reservelsförsälning. Detta ger företaget utrymme för antingen högre vinst eller, givetvis, för ett lägre försäljningspris för grundprodukten.

Ett större irritationsmoment för konsumenter torde vara påfyllnadspatroner till skrivare, som efter en tids användning orsakar en betydligt större kostnad än de mycket billiga skrivarna. Skrivarproducenterna blockerar alternativa bläckpatroner, s.k. piratprodukter, med hjälp av elektronik i patronerna och skrivarna.

Inom mer avancerad teknologi som exempelvis Ericssons telefonväxlar används dyra underhållsavtal för att öka de långsiktiga intäkterna från varje försäljning. Enligt bolaget innebär detta en slags avbetalning eller kundfinansiering. De dyra underhållsavtalen möjliggör ett lägre försäljningspris, vilket underlättar för mindre företag att inleda sin verksamhet med exempelvis Ericsons produkter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter