onsdag, 28 september, 2022

EU stänger av Ryssland från datadelning över organiserad brottslighet

Rysslands vice utrikesminister meddelar att EU avbryter sina brottsbekämpningssamarbeten med Moskva som en diplomatisk markering

Mitt i de aldrig tidigare skådade vågorna av EU:s och USA:s sanktioner som infördes mot Ryssland och eftersom diplomatiska utvisningar fortsätter mellan Moskva och de europeiska huvudstäderna, kvarstår en av de sista utposterna för samarbetet mellan Ryssland och Västvärlden inom området brottsövervakning och datadelning.

Men även det verkar vara på väg att sluta, eftersom ryska statliga medier har meddelat att EU har avbrutit sitt program för att dela narkotikatrafikdata med ryska brottsbekämpande myndigheter. ”EU har avbrutit kontakter och datadelning med Ryssland som en del av European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, sa en topptjänsteman i det ryska utrikesministeriet”, rapporterar TASS.

”Europeiska unionen har ensidigt avbrutit expertkontakter och datadelning med oss” som en del av ECNN, bekräftade vice utrikesminister Oleg Syromolotov. ”Den årliga OSSE-omfattande antidrogkonferensen har skjutits upp på obestämd tid”, tillade han.

Rysslands vice utrikesminister hävdade att EU:s senaste drag var kontraproduktivt, med den oundvikliga konsekvensen att narkotikahandlare kommer att kunna agera mer ostraffat eftersom ett land av Rysslands storlek tas bort från programmet. ”Vi tror att detta är ett destruktivt tillvägagångssätt. Det spelar narkotikahandlare i händerna, som utnyttjar oenigheten mellan länder för att öka tillgången på illegal narkotika till Europa”, sade han.

Arbetet mot cyberbrottslighet hotat av de sämre relationerna med väst

Ryssland förblir dock och kommer sannolikt att förbli ett viktigt land inom INTERPOL – världens största internationella polisorganisation, som representerar 194 medlemsländer. Enligt INTERPOL:s hemsida är ”Ryssland världens största land sett till område, och delar gränser med länder i norra Asien och Europa. Att identifiera, utreda och förebygga grov brottslighet över hela Europa och Asien är en stor del av det dagliga arbetet som utförs av INTERPOL:s National Central Bureau (NCB) i Moskva.”

Den belyser vidare den ryska brottsbekämpningens betydelse för att spåra internationell brottslighet enligt följande: ”NCB:s globala polissamarbete är inriktat på Rysslands prioriterade brottsområden; dessa inkluderar terrorism, organiserad brottslighet – särskilt narkotika- och ekonomisk brottslighet – och de internationella migrationsutredningarna som dessa genererar. Cyberbrottslighet är också ett växande brottsområde.” Med tanke på snabbt försämrade diplomatiska förbindelser med väst, kan även detta så småningom hotas som ett viktigt område för nära samordning.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

Spricker EU i vinter?

00:04:30

Nyhetssändning 27 september