EU står handfallet inför spionprogram

En omfattande handel med spionprogram sker på myndighetsnivå över hela Europa

Handeln med farliga spion- och övervakningsprogram pågår för fullt i Europa utan att EU har förmågan att hindra det eller ens ha någon som helst överblick. Av allt att döma används den av samtliga medlemsstater, mot de egna medborgarna.

Som Frihetsnytt har kunnat rapportera under sommaren har flera skandaler kommit till ytan där underrättelsetjänster i EU:s medlemsländer använt sig av spionprogram, däribland det ökända Israelutvecklade Pegasus, för att spionera på sina egna medborgare. Det mest omskrivna exemplet inträffade i Spanien, där den egna underrättelsetjänsten hade använt programmet, inte bara mot enskilda medborgare och katalanska aktivister, utan även mot landets premiärminister och försvarsminister.

Kontroversiell teknologi

Det israeliska företaget NSO-group, som tagit fram programmet, uppgav att fem medlemsländer i EU köpt in programmet (exakt vilka specificerades inte). Men enligt Reuters ska 14 av EU:s 27 medlemsländer ha köpt teknik från NSO. Att använda sig av just Pegasus ses som kontroversiellt, i synnerhet om det används av regeringar och underrättelsetjänster. På grund av möjligheterna till godtyckligt användande förbjöds import av programmet i USA och Mexikos president, Andres Manuel López Obrador, anklagas för att ha använt Pegasus mot oppositionella journalister.

Nästan alla EU-medborgare kan utgå från att den egna regeringen köpt spionprogram

Nu rapporterar Bloomberg att det sker en omfattande handel med spionprogram hos EU:s medlemsländer, utan att EU har förmågan att göra något åt det. Enligt en rapport som tagits fram av en utredning, ledd av den nederländska parlamentarikern Sophie in ‘t Veld, så kan samtliga EU-medborgare utgå från att den egna regeringen köpt in spionprogram, däribland just Pegasus.

Flera länder utgör centrala länkar i en handelskedja

Enligt rapporten tjänar flera av EU-länderna som mellanled i handeln med spionprogram. Cypern och Bulgarien fungerar som exportcentra. Irland har skattearrangemang som gynnar stora leverantörer. Luxemburg tillhandahåller banktjänster för aktörer inom området. I Tjeckiens huvudstad Prag hålls årligen den stora mässan ISS World Europe, som utgör ett nav för aktörer med intresse för spionprogram, både statliga aktörer, storföretag och ljusskygga men resursstarka individer.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter