EU till Sverige: Lös er korruption!

EU-kommissionen skickar stark kritik till Sveriges arbete mot korruption

EU-kommissionen presenterar en rapport som riktar stark kritik mot Sveriges korruption med offentliga medel rapporterar Fria Tider. Mutor och infiltrering av politiker är ett stort bekymmer och de svenska politikerna gör inte tillräckligt för att åtgärda problemet. Kommissionen har de senaste åren startat rättsprocesser mot länder som inte anses respektera EU:s rättsordning och principer. Sverige riskerar nu att stå inför samma situation.

Rapporten ifrågasätter även Sveriges förståelse och definition av korruption samt brist på en stark antikorruptions­lagstiftning och hur den tillämpas. Vidare konstateras att Sverige saknar tydliga regler och att politiker har öppna svängdörrar och lätt går igenom olika näringsgrenar med hjälp av sina politiska kontakter.

Korruption i samband med att organiserad brottslighet infiltrerar den offentliga sektorn och/eller den vita ekonomin är ett problem (…) I Sverige är reglerna mot svängdörrar mellan näringslivet och de högsta beslutsfattarna i staten begränsade i sin räckvidd och regeringen har påbörjat en utvärdering av det nuvarande systemet

Utdrag ur EU-kommissionens rapport

I Sverige fördelas statlig finansiering olika och beslutsfattare finansierar gärna de organisationer som är av samma politiska åsikt till skillnad mot de som inte är det. Ett exempel i närtid var när nättidningen Samnytt nekas mediastöd på grunder som blivit starkt kritiserade.


Myndigheten MUCF delar ut bidrag till föreningar och ungdomsorganisationer. På MUCF hemsida framgår det att om man inte tycker som regeringen i frågor som mångfald, invandring, feminism eller andra politiska frågor, blir man nekad bidrag. 

Det märkliga agerandet gällande civilsamhällets finansiering har fått EU-kommissionen att agera. Sverige får nu 1 år på sig att åtgärda de brister kommissionen påpekat. Åtgärdas inte bristerna kan Sverige ställas inför rätta i EU-domstolen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter