EU: Ungerns politiker lyder oss inte, så det är inte längre en demokrati

EU-parlamentets ”fri- och rättighetsutskott” godkände igår en rapport som hävdar att Ungern inte längre är en demokrati. Utan giltiga skäl påstår EU att Ungern skulle vara mindra demokratiskt än exempelvis Sverige. Förklaringen är motsatsen mot vad man vill ge sken av.

Det är Svenska Morgonbladet som först uppmärksammat den märkliga rapporten. En klar majoritet i det parlamentariska utskottet står bakom beslutet, uppger Morgonbladet.

Utskottets ledamöter vill hellre kalla Ungern för en ”hybridregim med parlamentariskt envälde” och hävdar att ”situationen” förvärrats sedan 2018 då EU-parlamentet inledde ett 7.1-förfarande mot Ungern. Det innebär att ett land som inte anses uppbära unionens värderingar om exempelvis rättsstatsprinciper och demokrati, kan förlora vissa rättigheter inom EU, bland annat sin rösträtt i Europeiska rådet. Bryssel nöjer sig just nu med att hålla inne stimulansåtgärder värda 15,5 miljarder euro, enligt Reuters.

Rapporten klagar på Ungern och även på Polen, för påstådda brister i ländernas juridiska system. Man hävdar bland annat att domstolarna inte är tillräckligt oberoende från politikerna. Detta trots att de påstådda bristerna även gäller för andra EU-länder, nämligen att landets högsta jurister utses av regeringen och att mediestödet influeras av regeringsgodkända instanser. Beslutet blev känt samma dag som riksdagsmannen Björn Söder fick svaret ”goddag yxskaft” på en fråga till ansvarig minister om varför SD-nära nyhetssidan Samhällsnytt särbehandlats negativt i sin ansökan om mediestöd.

– Detta handlar inte om rättssäkerhet. Det handlar om makt, om att störta en regering som har ett demokratiskt mandat i Polen, sade polske justitieministern Zbigniew Ziobro vid en presskonferens.

Ungern och Polen hör till det fåtal EU-länder som sagt ifrån mot utomeuropeisk ersättningsinvandring och istället föredrar att föda egna barn, något som redan tidigare lett till att länderna straffats för bristande engagemang för flyktingar trots att de tagit emot flest ukrainska krigsflyktingar i Europa. De båda ländernas regeringar menar även att traditionella äktenskap mellan man och kvinna är samhällsnyttiga, en åsikt som anses kontroversiell i Bryssel.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter