EU slits mellan prioriteringar – ekonomiskt krig mot Ryssland eller klimatpolitik i Afrika?
I ett försök att uppmuntra afrikanska länder att sluta köpa rysk gödselmedel, utvecklade EU en arbetsplan som skulle hjälpa kontinenten att på sikt utveckla egna, afrikanska gödselanläggningar.
Utkastet på EU:s plan, daterat den 15 juni och utarbetat av medhjälpare till Europeiska rådets president Charles Michel, skulle presenteras vid ett toppmöte för EU-ledare förra veckan, men EU-kommissionen ”motsatte sig uttryckligen texten” och varnade för att stödja produktion av gödselmedel i utvecklingsländer var oförenlig med deras klimatmål.
Enligt Reuters var slutsatsen från toppmötet den 23-24 juni att utarbeta en plan ”för att stödja utvecklingen av gödseltillverkningskapacitet och alternativ i utvecklingsländer”. EU-kommissionen uppmanade dock regeringarna att ändra texten så att den bara skulle främja alternativ till gödselmedel – eller en mer effektiv användning av gödselmedel, eftersom att en afrikansk tillverkning skulle vara inkompatibel med regionens energi- och klimatpolitik.
Högre priser på gödselmedel har satt press uppåt på livsmedelspriserna världen över, eftersom bönder skär ner på näringsämnen för sina grödor, vilket resulterar i lägre avkastning. ”Matpriserna kommer att skjuta i höjden eftersom bönderna måste göra vinst, så vad händer med konsumenterna?” sa Uche Anyanwu, en jordbruksexpert vid University of Nigeria.
Ryssland är världens största exportör av kvävegödselmedel och den näst största inom fosfor- och kaliumgödselmedel. Dess allierade Vitryssland, som också belagts med västerländska sanktioner, är också en av världens största gödselproducenter. Många utvecklingsländer – inklusive Mongoliet, Honduras, Kamerun, Ghana, Senegal, Mexiko och Guatemala – rapporteras vara fullständigt beroende av Ryssland för att bedriva sitt jordbruk. Även Brasilien har vägrat införa sanktioner mot Ryssland eftersom det skulle ödelägga landets skördar.