EU uppmanas till en hårdare position mot Kina – i Asien

Bryssel ska inte prioritera hemmaplanets problem

Kina börjar utgöra en allt farligare konkurrent för Västvärlden. EU förväntas därför att inta en hårdare linje mot landet, trots att de pågående sanktionerna mot Ryssland redan får EU-länderna att gå på knä. Samtidigt så berörs inte problemet med det kinesiska inflytandet i Europa.

När Europas länder redan bågnar under inflation och energibrist, som är en direkt följd av sanktionerna mot Ryssland, börjar EU inrikta sig på att ge sig in i maktkampen i Östasien, mot Kina.

Enligt ett dokument framtaget av EUs utrikesavdelning, ska EU koordinera sina ansträngningar med USA för att utöka det digitala försvaret, flytta sina försörjningslinjer från Kina samt etablera ett djupare samarbete med andra länder i regionen, rapporterar Financial Times.

Äventyr på andra sidan klotet – när fokus behövs på hemmaplan

Orsakerna bakom det tilltänkta ställningstagande verkar inte primärt vara ekonomiskt, utan snarare politiskt. Det är för att Kina fortsätter att stå Ryssland nära, dess hårda tongångar mot Taiwan, samt dess behandling av uigurerna.

Kina har blivit en stor global konkurrent till EU, USA och ”likasinnade”, anger dokumentet, vilket talar för att EU ska backa upp amerikanska intressen i en region som geografiskt ligger långt från Europa.

De sanktioner som redan hålls igång mot Ryssland har inneburit enorma svårigheter för européerna, med höjda elpriser och en skenande inflation. Ett liknande agerande mot Kina kommer sannolikt inte att förbättra situationen, såvida inte USA kan leverera de resurser som går förlorade i sanktionerna.

Frågan är även hur de övriga BRICS-länderna Indien, Brasilien och Sydafrika kommer att ställa sig om deras två mäktigaste medlemmar (Ryssland och Kina) hamnar i en öppnare fiendskap med Väst.

Bekämpa kinesisk expansion, fast inte i i Europa?

Vad som däremot är mer trängande är expansionen av kinesiska intressen i Europa. Under måndagen gick den tyske spionchefen Bruno Kahl ut med det hot som Kina utgör mot framförallt den tyska inrikespolitiken. Under lång tid har Kina haft som strategi att köpa in sig i andra länders infrastruktur och använda  det som hållhake för att kunna genomdriva sina intressen, rapporterar Reuters.

Krigsutbrottet i Ukraina verkar ha fungerat som en väckarklocka för tyskarna, då beroendet av resurser från Kina innebär en lika stor osäkerhet som i fallet med Ryssland. Redan nu finns en oro för vad kineserna kommer att göra om de anser sina intressen vara hotade.

Men enligt det dokument som EUs utrikesavdelning tagit fram, ska man mest fokusera på att bekämpa Kina i Östasien över politiska och militära frågor, inte i Europa över ekonomi och infrastruktur.

Vad utfallet blir om EU väljer att införa sanktioner mot ytterligare ett land, som dessutom har ett stort inflytande i Europa, kan bara framtiden utvisa.

Men som Frihetsnytt skrev om under gårdagen så är åtminstone Viktor Orbán av uppfattningen att Europas folk inte tjänar på det.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter