EU vill begränsa svenska ungdomars rörelsefrihet

EU vill lägga sig i huruvida svenska ungdomar ska tillåtas köra a-traktorer

EU-kommissionen håller på att utreda huruvida de svenska A-traktorerna är kompatibla med mopedkort. Trots påståenden om att det inte rör sig om något förbud, kommer det att allvarligt påverka svenska ungdomars rörelsefrihet ute på landsbygden.
Just nu håller EU-kommissionen på att undersöka huruvida de svenska A-traktorerna, ombyggda bilar som inte får köra fortare än 30 km/timmen och som får köras av 15-åringar med moped- eller traktorkörkort, faller inom ramen för EU:s mopedkörkort. Detta trots att de tillåtna mopedbilarna i EU får köras i upp till 45 km/timmen och är betydligt mindre krocksäkra, enligt en debattartikel i Expressen.

Skulle EU bestämma sig för att begränsa möjligheterna till att köra A-traktor, skulle det innebära ett allvarligt slag mot glesbygdens ungdomar, enligt EU-parlamentarikern Erik Bergkvist. I områden där kollektivtrafiken är väldigt begränsad och vädret under vinterhalvåret gör det svårt att ta sig fram på cykel eller moped, skulle detta innebära att ungdomar får det betydligt svårare att ta sig till skolan, fritidsaktiviteter eller bara att kunna umgås med kompisar som bor en bit bort.

En sådan situation skulle göra det ännu svårare att kunna bo på landsbygden, vilket redan idag är förknippat med stora svårigheter.

För Bergkvist innebär A-traktorn inte bara en frihet för landsbygdens ungdomar, den bidrar även till att förbereda ungdomarna inför att ta bil-körkort och att man redan har en förståelse och respekt för trafiken. Visserligen ska dessa omfattas av regler som krav på säkerhetsbälte och vinterdäck, men det bör skötas av svenska myndigheter, inte av EU-kommissionärer.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter