EU vill chockhöja priset på snus

EU aviserar prishöjning på snus, kanske till 120 kronor. Folkligt missnöje med prishöjningen på mångas favoritprodukt kan förväntas.

Som tidigare rapporterats kommer den svenska regeringen att höja priset på snus genom ökad beskattning.

EU fortsätter nu på den linjen med att föreslå en mycket stor ökning av punktskatten på snus. Det framgår av en läckt rapport från EU-kommissionen.

Praktiskt kan detta innebära att en dosa snus får priset 120 kronor.  Finansminister Elisabeth Svantesson reagerar starkt mot förslaget och lovar motstånd: ”Vi har inte sett Kommissionens förslag i sin helhet men regeringen kommer självklart att fortsätta stå upp för det svenska snuset. Det som beskrivs här är ett orimligt förslag. Vi kommer självfallet gå emot de här höjningarna”.

EU och snus

EU och Sverige har varit oeniga om snuset från början. I EU finns ett allmänt förbud mot snus, men Sverige fick ett undantag för personligt bruk i samband med sitt inträde. EU motarbetar fortfarande snus, och nya forskningsrön verkar inte ha någon betydelse. Tobakslobbyn, med röktobak i sortimentet, har också en stark ställning i EU.

Sverige införlivade stora delar av EU:s regelverk i sin nationella lagstiftning redan före inträdet och är ett av de länder som har minst antal kontroverser och rättssaker i fråga om konflikt mellan EU och nationell lagstiftning.

Snus – en lågriskprodukt med lång historia

Det är väl känt att snus har stora hälsofördelar framför röktobak.

Snus finns i stort sett bara i Sverige och har rötter från 1600-talet ända fram till i dag, med många varumärken som är bland Sveriges äldsta, till exempel Ljunglöfs Ettan och Röda Lacket.

Många bedömare ser politiska problem för EU som följd av beslutet då snus är en viktig och speciell produkt för många svenskar. Risken för missnöje bland snusare kan komma att bli stor.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Korruptionsröta i hjärtat av EU

SD tuffar till sig om reduktionsplikten

Nato-general blir president