EU vill skicka tillbaka fler migranter

Europeiska unionens migrationsministrar träffades under torsdagen för att diskutera visumrestriktioner och bättre samordning inom blocket vad gäller hanteringen av utomeuropeiska migranter. Detta i syfte att kunna skicka tillbaka fler människor utan rätt till asyl i Europa, rapporterar Reuters.

EU-ministrarna träffades två veckor innan EU:s 27 nationella ledare samlas i Bryssel för att diskutera migration där de förväntas förespråka återvändandet av fler människor.

”Snabba åtgärder krävs för att säkerställa ett effektivt återvändande från Europeiska unionen till ursprungsländer med användning av all relevant EU-politik som hävstång”, löd ett utkast till deras gemensamma uttalande, enligt Reuters.

Fortsatt våg av migranter

Ungefär 160 000 människor tog sig över Medelhavet 2022, enligt uppgifter från FN. Medelhavet är huvudvägen till Europa för människor som säger sig fly från krig och fattigdom i Mellanöstern, Afrika och Sydostasien.

Utöver detta registrerades också nästan 8 miljoner ukrainska flyktingar över hela Europa.

Länder som vägrar ta emot sina återvändare straffas inte

För tre år sedan gick 27 EU-länder med på att straffa länder som inte samarbetar vad gäller att ta emot återvändande migranter. Detta skulle ske genom att människor från dessa länder skulle få svårare att få visum.

Än så länge har bara Gambia straffats, genom att gambier inte längre kan få fler än ett inresevisum till EU och tvingas vänta längre.

”Det är en nivå som medlemsländerna anser vara oacceptabelt låg”, sa en av EU:s tjänstemän.

EU:s verkställande organ Europeiska kommissionen har föreslagit liknande åtgärder gentemot Irak, Senegal och Bangladesh.

”Att upprätta ett effektivt och gemensamt EU-system för återvändande är en central pelare för välfungerande och trovärdiga migrations- och asylsystem”, sade EU-kommissionen i ett diskussionsunderlag för migrationsministrarna inför torsdagens möte, rapporterar Reuters.

Ett känsligt ämne och motstridiga agendor inom EU

Immigration är ett mycket politiskt känsligt ämne i blocket där medlemsländerna numera i första hand vill diskutera ett ökat återvändande, samt minska den irreguljära invandringen. Alternativet är att EU-länderna för en bitter kamp med varandra om hur de ska dela på uppgiften att ta hand om de migranter som kommer till Europa.

Inom EU finns det dock otillräckliga resurser och samordning mellan olika delar av administrationen för att säkerställa att varje person utan rätt att stanna i praktiken återlämnas eller utvisas, säger EU-kommissionen.

Påtryckningar från migrationschefer att straffa länder med visumrestriktioner har tidigare misslyckats även på grund av motstridiga agendor inom EU. Det har därför hittills inte funnits tillräckligt med majoritet bland EU-länderna för att straffa något land förutom Gambia.

”Otillräckligt samarbete från ursprungsländer är en ytterligare utmaning”, tillade EU-kommissionen, och nämnde problem med att känna igen personer och utfärda identitets- och resehandlingar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter