EU vill tvinga på svenskar EU-moms

Skatter har alltid varit medlemsstaternas egen angelägenhet i EU, trots att EU under många år har byggt ut sin maktställning på nationalstaternas bekostnad. Nu kommer ett förslag om gemensam moms i EU som slår sönder principen om skatt som nationell fråga.

Principfråga

Inför folkomröstningen om EU i Sverige 1994, där ja-sidan vann mycket knappt, var det ett av ja-sidans många löften att skattefrågor skulle fortsätta att avgöras på det nationella planet i Sverige.

Röstande svenskar hade mycket välgrundade farhågor om EU-byråkratins förmåga att hålla i offentliga pengar. Detta inte minst mot bakgrund av den välkända evighetscirkusen med ständig flytt fram och tillbaka av hela EU mellan Bryssel och Strasbourg, med enda syfte att dra pengar till Frankrike och att franska flyttarbetare ska ha inkomster.

Det är oklart om ja-sidan hade fått sitt mycket knappa stöd (52,3 procent) om väljarna hade vetat att principen om skatt i medlemsländer skulle vara på väg att rivas upp vid en inte särskilt mycket senare tidpunkt, historiskt sett.

Ny EU-moms

Nu föreslår EU-kommissionen en gemensam EU-moms, med gemensam redovisning inom EU. Enligt förslaget måste alla EU-länder redovisa alla sina momsbetalningar till alla andra EU-länder.

Allt är därmed förberett för EU att automatiskt beskatta momsbetalningar på EU-nivå, om EU så beslutar – trots att EU inte ska ägna sig åt beskattning utan finansieras av de avgifter som medlemsstaterna betalar.

Fiffel sägs vara förklaringen

Momsbetalningar över gränser är en välkänd ingång till fiffel och ekonomisk brottslighet. Men inga brott i de kategorierna är rimligtvis oåtkomliga för en välorganiserad poliskår och ett väl fungerande europeiskt polissamarbete, utan att gamla tunga principer behöver rivas upp för den sakens skull.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter