Europadomstolen hindrar Storbritannien från att utvisa illegala invandrare

Ett flyg som skulle utvisa illegala invandrare från Storbritannien till Rwanda stoppades i sista minuten av Europadomstolen

Premiärminister Boris Johnson meddelade den 14 april att de som kommer in i Storbritannien illegalt, även de som korsar Engelska kanalen i små båtar, kan omplaceras till det afrikanska landet Rwanda.

Den brittiska regeringen har konsekvent försvarat detta drag som direkt nödvändigt för att avskräcka människosmuggling, men också länge varit förbredda på möjligheten att fristående organ inom EU-komplexet skulle kunna komma att förhindra utvisningarna.

Invandringsvänliga aktivister har hävdat att denna typ av migrationspolitik är omänsklig och olaglig, men de brittiska domstolarna har godkänt flyget till Rwanda som skulle lyfta på tisdagskvällen.

Men flygningen ställdes in med kort varsel efter att Europadomstolen meddelade att den hade beviljat en brådskande tillfällig åtgärd med avseende på en irakisk medborgare som skulle vara med på flyget. Domstolen uttalade att den berörda individen inte borde deporteras till Rwanda förrän tre veckor efter det att det slutgiltiga inhemska beslutet i hans pågående rättsliga prövning har meddelats.

Storbritanniens inrikesminister Priti Patel beskrev Europadomstolens ingripande som ”mycket överraskande”, men insisterade på att regeringen inte kommer att avskräckas.

– Vi kommer inte att avskräckas från att göra det rätta och fullfölja våra planer för att kontrollera vår nations gränser. Vårt juridiska team granskar alla beslut som fattas på denna flygning och förberedelserna för nästa flygning börjar nu.

Tidigare har premiärminister Boris Johnson lyft fram delar av den brittiska advokatkåren som den främsta källan till motstånd mot Rwanda-utvisningarna och uttalade att komprometterade advokater som försöker stoppa utvisningar av illegala invandrare ”stödjer kriminella gäng”.

I ett samtal med Sky News på onsdagen sa en minister i den brittiska regeringen att de är fortsatt ”mycket säkra” på att nästa utvisningsflyg till Rwanda kommer att genomföras. Även den rwandiska regeringen, som har gått med på att ta emot de illegala invandrarna i ett samarbetsavtal med Storbritannien, sa också att den ”inte avskräcks av denna utveckling.”

Vad hände med Brexit?

Europadomstolen eller Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna är ett organ inom Europarådet. Europadomstolen bedömer eventuella brott mot Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna även kallad Europakonventionen eller EKMR.

Europarådet är en fristående organisation och inte en del av EU, även om medlemskap i rådet i praktiken är obligatoriskt för EU-medlemmar. Storbritannien lämnade officiellt EU 2020 men har inte frånträtt EKMR.

Det är inte så konstigt att de olika Europa-organisationerna är förvirrade eller sammanblandade, eftersom både EU och Europarådet har samma flagga och delar högkvartersbyggnader i samma kontorskomplex i Strasbourg.

Ledande Brexit-figurer, däribland Nigel Farage, hade länge varnat för att planen att utvisa illegala migranter till Rwanda skulle stoppas av Storbritanniens anslutning till EKMR. Farage sa att kampen för att lämna EKMR kommer att vara ”Brexit 2.0” eftersom premiärminister Boris Johnson inte ”gjorde Brexit ordentligt”.

”Vi behöver inga lärdomar från människor i Strasbourg om rättvisa och frihet, jag tror att vi under århundradena har gjort det bättre”, sa Farage om Europadomstolen, som han hävdade att trots dess förmodade oberoende i verkligheten är en funktion i EU och full av ”politiska aktivister”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter