Europol – Vänsterextremister bakom flest terrorattentat

När media och myndigheter talar om terrorhot ligger oftast fokus på islamister, samt även högerextremister. Men enligt Europols årsrapport var det vänsterextremister som låg bakom de flesta terrorattentaten 2022.

Enligt Europols(1) årsrapport planerades 18 terrorattentat av vänsterextrema eller anarkistiska grupperingar, varav 13 genomfördes, under 2022. Åtta av attentaten genomfördes i Italien, tre i Grekland, ett i Belgien och ett i Spanien. Framförallt rör det sig om brandattentat mot både privata och offentliga byggnader. Europol uppger att den vänsterextrema terrorismen ökade från 2021 till 2022.

I jämförelse planerades sex islamistiska terrorattentat, varav två genomfördes, ett i Belgien och ett i Frankrike. Fyra högerextrema terrorattentat planerades, varav ett genomfördes i Slovakien.

Säpo utelämnar vänsterextremisterna

Trots det våld och den hotbild som vänsterextremister utgör, är det väldigt tyst om dem från de svenska myndigheterna. När Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) släppte sin kritiserade rapport, på beställning av Säpo, där fri media (däribland Frihetsnytt) anklagades för att vara extremister, nämndes extremvänstern bara när det sågs som problematiskt att fria medieaktörer granskade dessa.

När Säpo höjde terrorhotsnivån från 3 till 4, nämndes islamism, ”våldsbejakande högerextremism” och aktörer med kopplingar till Ryssland, som ett hot. Men vänsterextremism nämndes överhuvudtaget inte, trots att Europol pekar ut sådana grupper som aktiva med att kunna begå terrorhandlingar.

Fakta: EU:s definition av terrorism
"Enligt EU-lagstiftningen är terroristbrott handlingar som begås i syfte att: 
- allvarligt skrämma en befolkning 
- otillbörligt tvinga en regering eller internationell organisation att utföra eller avstå från att utföra någon handling 
- allvarligt destabilisera eller förstöra de grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturerna i ett land eller en internationell organisation"
Källa: Europarådet
(1) Europol - formellt Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning, tar hand om kriminalunderrättelser för hela EU. Organisationens syfte är att hjälpa Europeiska unionens medlemsstater till ett närmare och effektivare samarbete i deras strävan att förebygga och bekämpa organiserad transnationell brottslighet och terrorism.
Källa: Wikipedia
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter