Europol: Vapenhjälpen till Ukraina kommer att hamna hos kriminella

Den europeiska polismyndigheten, Europol varnar för att vapenleveranserna till Ukraina kan användas inom den organiserade brottsligheten – stora likheter med forna Jugoslavien kan observeras.

I en tysk medieintervju i helgen har chefen för Europol utfärdat en allvarlig varning om den enorma mängd vapen som skeppas från västmakterna till Ukraina. Europols direktör Catherine De Bolle sa till den tyska tidningen Deutsche Welle att ”vapenfloden på slagfältet mellan Ukraina och Ryssland kan hamna i händerna på kriminella grupper i många år framöver.” De Bolle säger vidare: ”Någon gång kommer kriget att vara över. Vi vill undvika en situation som den som följde efter kriget på Balkan för 30 år sedan”, sa hon till publikationen med hänvisning till krigen i kölvattnet av Jugoslaviens kollaps. ”Vapnen från det här kriget används fortfarande av kriminella grupper idag”, betonade De Bolle. Likheterna mellan Jugoslavien och Ukraina är tydliga och oroväckande enligt Europolchefen.

Legosoldater från 63 länder strider för Kiev

Ukrainakonflikten har enligt rapporter lockat tiotusentals utländska frivilliga från 63 olika länder efter att Kievregimen etablerat en egen ”främlingslegion” med bland annat amerikanska och brittiska veteraner och legosoldater. De som reser till Ukraina för att ansluta sig till Zelenskys milisgrupper har olika bakgrund och ideologi. Men hon sa att även de som blir desillusionerade av våldet de bevittnar där kommer att vara under bevakning från Europol.

Det ryska försvarsministeriet har särskilt klagat över Stinger-missiler från USA som översvämmar det ukrainska slagfältet. Stingers utgör inte bara ett allvarligt hot mot det militära flygvapnet, utan även mot civila flygtransporter.

Den typ av scenario som Europol nu oroas över har redan utspelat sig i Syrien. CIA:s och Pentagons program för att beväpna så kallade ”moderata rebeller” resulterade kontinuerligt i att avancerade vapen, däribland pansarvärnsmissiler, hamnade hos al-Qaida, IS och liknande extremt våldsamma organisationer.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter