EU:s chattkontroll handlar om massövervakning

EU:s förslag om ”chattkontroll” handlar om att till varje pris kunna bedriva massöverakning och pedofilargumentet är bara ett svepskäl enligt två debattörer i DN.

EU-kommissionen har arbetet med ett förslag som går under namnet ”Chat Control”. Förslaget har stött på omfattande kritik från många olika håll eftersom lagförslaget kraftigt skulle inskränka på integritet och yttrandefrihet.

– Med Chat Control 2 kommer alla former av digital kommunikation inom EU kunna övervakas, filtreras och läsas i syfte att stoppa brottslighet. Det handlar om telefon- och video­samtal, online­forum, e-post, molnlagring, synkade Worddokument, chatt-appar, din kommentar till den här debatt­artikeln – allt ska registreras. Alla privat­personer, organisationer och företag berörs, skriver Jon Karlung, vd på internet­leverantören Bahnhof i en debattartikel i SvD.

Jämförs med stasi och ratas av journalistförbundet

EU-förslaget har fått oerhört stor kritik och anses dels inte fylla sin funktion med att hindra pedofili och dels kraftigt inskränka på yttrandefriheten.

Stefan Axelsson, professor i digital forensik och cybersäkerhet vid Stockholms universitet, säger att vi har byggt ett system som George Orwell, författare till den dystopiska romanen 1984 bara hade kunnat drömma om.

– Inte ens Östtysklands säkerhetspolis Stasi hade övervakning på den här nivån, säger Axelsson till SVT.

Frihetsnytt har rapporterat om hur två tunga personer ur Journalistförbundet är oroliga för EU:s förslag kan innebära för källskyddet.

Bara 3 partier i Sverige säger nej

Det integritetskränkande EU-förslaget har mottagits med öppna armar av de flesta partier, inte minst av de ledamöter som sitter i EU-parlamentet.

Av Sveriges riksdagspartier har bara tre partier sagt nej till förslaget, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

”Chattkontroll hör hemma i papperskorgen”

Nu ansluter sig ytterligare två tunga personer till kritikerna mot EU:s chattkontroll. I en debattartikel i DN riktar internetpionjären Anne-Marie Eklund Löwinder och dataanalytikern Mikael Kullberg skarp kritik mot förslaget.

– EU:s nya förslag om ”chattkontroll” handlar inte om att hitta pedofiler utan om att till varje pris kunna massövervaka, skriver de.

De anser även att förslaget inte kommer komma åt pedofiler eftersom att de bara kommer anpassa sitt beteende och sätt de kommunicerar på så fort lagen är på plats.

– Om chattarna börjar övervakas på det sätt EU vill kommer pedofiler och andra brottslingar bara att flytta sig och ändra sitt beteende, skriver de.

Istället anser att de att lagen kommer tvinga folk till självcensur eftersom de vet att de övervakas. Slutsatsen är att det kommer resultera i att ”en våt filt läggs över yttrandefriheten”. Debattörerna ser inte att förslaget har någon annan plats än i papperskorgen.

– Det är svårt att se att chattkontroll hör hemma någon annanstans än i papperskorgen, skriver de.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter