måndag, 26 september, 2022

EU:s energiföretag betalar i rubel för rysk gas

Ungern bekräftar det övriga EU-länder ljuger om

Under de senaste veckorna har rubeln stigit till den högsta växelkursen på sex månader, högre än dollarn och betydligt högre i förhållande till euron. Uppsvinget kommer efter att Rysslands president Putin krävde rubel för gas…

Men nu tycks Ungerns premiärminister Viktor Orbans stabschef, Gergely Gulyas, ha upplysning om vad som verkligen pågår bland de Rysslandsberoende EU-länderna. Den ungerske stabschefen berättade för offentlig radio på söndagen att även om flera europeiska ledare offentligt har proklamerat att de inte kommer att följa Putins krav att de ska köpa rysk gas i rubel, har 10 EU-länder tekniskt sett redan gått med på de ryska kraven.

Det är oklart vilka EU-länder som Guylas syftade på. Den ryska energijätten Gazprom har redan stängt av försörjningen till Polen och Bulgarien efter att båda vägrat betala i rubel, men som omnämnt i en artikel i förra veckan har 10 av EU:s medlemsländer redan upprättat konton hos Gazprombank, och fyra har faktiskt redan betalat för rysk gas med denna mekanism.

På torsdagen utfärdade EU ytterligare riktlinjer till alla företag som går med på att öppna ett rubelkonto i Ryssland och betalar för gas på det sättet skulle bryta mot sanktionerna, men det visade sig snart att det kan det finnas ett kryphål. Enligt ytterligare riktlinjer som utfärdades av EU förra veckan, hindrar inte Kremls dekret gasimportörer som ber Gazprom att gå med på att köpet är juridiskt genomfört när den första betalningen, i euro eller dollar, har deponerats hos Gazprombank.

Betalar i rubel utan att bryta EU-sanktioner

Med andra ord, Gazprom och Gazprombank är inte föremål för EU-sanktioner, så köpare har rätt att förhandla fram sådana omständliga lösningar som inte bryter mot EU-sanktionerna. Taktiker som dessa verkar vara vad gasbolag som österrikiska OMV och tyska Uniper undersöker. Uniper sa att de undersökte ”konkreta betalningsmodaliteter” som skulle göra det möjligt för dem att betala för rysk gas samtidigt som de följer sanktionerna.

Detta uppenbara juridiska kryphål grumlar avsevärt bilden över den sanna naturen av efterlevnaden av Putins krav. Till exempel, som svar på rapporter om att OMV förberedde sig på att göra rubelbetalningar, insisterade den österrikiske kanslern Karl Nehammer på att så inte var fallet.

Gulyas sa att Ungern har öppnat ett eurokonto hos Gazprombank, som sedan omvandlar betalningar till rubel innan de överförs till leverantörer i Ryssland. Detta system, som The Guardian förklarar, tillåter europeiska köpare att följa de ryska kraven på att få betalt i sin egen valuta.

Kommer aldrig erkänna att de utnyttjar kryphål

”Det finns nio andra länder som använder samma betalningssystem”, sa Gulyas och tillade att ”det borde inte råda någon tvekan om att länder som importerar råvaror från Ryssland använder exakt samma metod för att betala för rysk gas.”

Så, som den ungerske stabschefen bekräftade, medan många nationer utnyttjar detta kryphål för att betala i rubel, så kommer dessa länders ledare aldrig att erkänna det, för att säkerställa att de ses som ”att vara en bra europé”.

”…eftersom idén om att vara en bra europé idag också innebär att ledarna i dessa länder inte är ärliga när de talar vare sig på den internationella arenan eller till sitt eget folk, de andra nio länderna kommer inte att säga att de gör samma sak som Ungern.” avslutar Gulyas.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar