EU:s flyktingstrategi bör hjälpa fler tycker FN

– tar inte emot tillräckligt många utomeuropeiska

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi anser att EU bör använda sin effektiva flyktingstrategi till att hjälpa flyktingar även utanför Europas gränser. 

I samband med kriget i Ukraina, startade EU ett nödsystem för att hjälpa flyktingar från Ukraina att röra sig fritt inom Europa och även bistå dem med hjälp för sjukvård och boende. Ett nödsystem som funnits i många år men som aldrig tidigare tagits i bruk. 

Grandi menar att behandlingen av flyktingar är ojämlik och till och med rasistisk då europeiska ledare under flyktingkrisen 2015-2016, inte kunde komma överens om hur man skulle hantera situationen när miljontals flyktingar med båt tog sig till Europa från Mellanöstern och Nordafrika.

Filippo Grandi lyfter fram att det i dagsläget pågår tolv humanitära kriser som FN kämpar för att samla in pengar till. Grandi nämner särskilt Afrikas Horn där torka och konflikter har tvingat miljontals människor att fly från sina hem och länder hotas av hungersnöd. 

Han menar även att ett stort problem är att Ukrainakrisen tenderar att marginalisera andra kriser i världen där människor lider. Om EU kan ta emot och hantera flyktingar i Europa så effektivt, borde man också kunna hjälpa andra människor som knackar på Europas dörrar säger Filippo Grandi.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

00:39:17