EU:s övervakningslag skjuts upp – ”Stasi på steroider”

EU:s mycket kontroversiella övervakningslag, Chat control, skjuts på framtiden eftersom byråkraterna i Bryssel inte kan komma överens. Lagen har kritiserats för att vara ett ”Stasi på steroider” av Bahnhof som också uppmanar ansvariga politiker att förkasta lagen.

Ett delbeslut om EU:s övervakningslag Chat control skjuts på framtiden efter att EU:s ministerråd inte kommer överens, rapporterar DagensPS.

Förslaget är tänkt att ”skydda barn” genom att övervaka all trafik på internet i realtid.

Chat Control är ett ”Stasi på steroider”

Många tunga aktörer har vänt sig mot förslaget som man menar inte handlar om något annat än att massövervaka alla människor på internet. Vidare menar man att EU använder argumentet att barn behöver skyddas som ett svepskäl.

Jon Karlung, VD. Foto: Bahnhof
Jon Karlung, VD. Foto: Bahnhof

En av de som mest kraftfullt kritiserar lagen är internetleverantören Bahnhof och dess vd Jon Karlung. I ett pressmeddelande jämför man lagen med ett ”Stasi på steroider” och uppmanar samtliga ansvariga politiker att förkasta lagen.

För de lyckligt ovetande: EU-kommissionen har lagt ett förslag om att all elektronisk kommunikation ska avkrypteras, övervakas och granskas i realtid. E-post, chatt, sociala medier, videosamtal, molnlagring – rubbet. Ett Stasi på steroider med andra ord. Bakom det kritiserade förslaget, som kallas Chat Control, står svenska Ylva Johansson, skriver Bahnhof i ett pressmeddelande.

Drabbar vanligt folk – kriminella kommer inte att stoppas

Bahnhof menar att Chat control är en ”demokratisk katastrof som slänger ut allt vad privatliv och brevhemlighet heter”. Vidare menar man att förslaget inte heller kommer att stoppa grovt kriminella utan att lagen i huvudsak kommer att drabba vanligt folk.

De enda som kommer drabbas av övervakningen är vanligt folk, företag och andra legitima organisationer. Med FRA-lagen färskt i minnet vet vi dessutom att övervakningslagar alltid utvidgas likt ett sluttande plan, skriver Bahnhof.

Bahnhof avslutar sitt pressmeddelande genom att uppmana riksdagens EU-nämnd att rösta ner förslaget. Man passar samtidigt på att ge en känga till socialdemokraten Ylva Johansson som är drivande bakom förslaget.

Ylva Johansson. Foto: Wikipedia/ Anders Henrikson
Ylva Johansson. Foto: Wikipedia/ Anders Henrikson

– Om det här beror på illvilja eller Ylva Johanssons tekniska inkompetens låter vi vara osagt. Klart är att Chat Control inte hör hemma i ett rättssäkert samhälle. Bahnhof uppmanar därför riksdagens EU-nämnd att säga nej till förslaget om Chat Control.

Detta blir verkligheten med Chat control

Såhär fungerar Chat control om det blir verklighet.
1. Alla internettjänsteleverantörer i EU tvingas övervaka all kommunikation på sina plattformar med Chat controls algoritmer. Bakdörrar byggs in i ”säkra” system – så kallad end to end-kryptering förbjuds i praktiken.

2. Algoritmerna flaggar misstänkta ord och bilder och skickar till en ny EU-myndighet. Alla som någon gång chattat med en AI eller försökt ladda upp en video på Facebook vet att dagens algoritmer är långt ifrån träffsäkra, med många falskt positiva utslag. Byråkraterna i EU kommer därför översvämmas av privat kommunikation och semesterbilder.

3. Förr eller senare kommer bakdörrarna hittas och utnyttjas av hackare som bryr sig föga om syftet med Chat control. All information som kommuniceras inom EU kommer därför att betraktas som röjd.

KÄLLA: Bahnhof

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter