EU-chefen Ursula von der Leyen presenterar nu förslag på sitt åttonde sanktionspaket gentemot Ryssland. Enligt Dagens Nyheter innebär detta att man ”drar åt snaran” runt landets hals. Bland nyheterna återfinns något som kan utvecklas till ett regelrätt sjökrig.
EU fortsätter sin sanktionskampanj genom att införa ett åttonde sanktionspaket mot Ryssland. Detta kommer efter att Ryssland annekterat fyra etniskt ryska regioner i östra Ukraina; Kherson, Zaporizhzhia, Luhansk and Donetsk. Regionernas befolkning har själva genom omröstningar valt att gå med i nationen Ryssland.
EU-chef går hårt åt Ryssland – och Europa
EU:s kommissionspresident Ursula von der Leyen går hårt åt Ryssland och meddelar på sitt Twitterkonto: “Vi är beslutsamma om att fortsätta se till att Kreml får betala”.
Sanktionspaketet innebär bland annat att det ska införas ett pristak och en kraftig begränsning av import av rysk olja samt införande av ett importförbud av ryska varor såsom stålprodukter, cigaretter, papper och kemikalier, uppger DW.
Det ska även bli förbjudet för EU-medborgare att leverera IT-tjänster eller juridisk expertis. Många västliga bedömare och demonstranter i framförallt Tyskland har hävdat att sanktionerna är amerikanska aktörers påfund och att sanktionerna mest är avsedda att skada Europa.
Pearl Harbour II?
När det gäller det aktuella sanktionspaketet finns emellertid en ny komponent som inte skadar Europa men som icke desto mindre ses som oroande: Ett förbud mot vissa sjötransporter på världshaven. EU avser att, liksom USA före Pearl Harbor, börja bestämma över ”motståndarens” sjöfrakter.

Utvidgning av EU:s makt
Förbudet mot sjötransporter gäller i denna version bara ett förbud för Ryssland att från havet transportera råolja till andra länder. Förbudet inkluderar dessutom ett förbud mot relaterade tjänster. Oljan får emellertid transporteras fritt om den prissatts i enlighet med EU:s ”pristak”.
Bedömare menar att von der Leyen måste ha förberett inte bara förbudet utan även beivrandet av Rysslands sannolika brott mot förbudet. Med tanke på att den ledande sjömakten USA säkerligen står bakom det hela kan slutsatsen bli att risken för ett regelrätt sjökrig nu är påtaglig.
Sjökrig eller mediekrig?
Emellertid menar experter som Frihetsnytt har kontakt med att EU-ledningens beteende snarare bör ses som en provballong eller ett steg i ambitionen att bygga ut organisationens auktoritet till att gälla även transporter på världshavern. Det exakta pris som kommer att debiteras för en oljelast på väg till exempelvis Sydafrika är givetvis omöjligt för EU att kontrollera. Därför kan förmodas att allt som denna sanktion är avsedd att utmynna i är mediadrev om hur Ryssland och köparländerna ”fuskar” och ”kringgår” EU:s förbud.
Det åttonde sanktionspaketet förväntas träda i kraft idag torsdag, skriver Deutsche Welle och Yahoo News.
Artikeln uppdaterades 14:00 av Carl Lundström