Evakuering från Kiev kan behövas

En större evakuering av civila ur Ukrainas huvudstad kan ske inom kort

Kievs borgmästare, Vitaliy Klytjko, har nyligen varnat för att en större evakuering av civila ur staden kan bli nödvändig sedan ryska luftangrepp vållat skada på viktig infrastruktur som vattenförsörjning, el- och värmesystem. Evakuering från ukrainska områden har hittills i regel bara föreslagits som ett sätt att hålla civila undan rena markstrider.

Totalt, i hela Ukraina, har 40 procent av landets energisystem påverkats mer eller mindre negativt av rysk krigföring. Med vintern i antågande kan detta bli ett stort problem för Ukrainas civila.

Angrepp mot civil infrastruktur har använts tidigare

Med angreppen på civil infrastruktur följer Ryssland strängt taget samma militärpolitiska doktrin som i de tidigare krig som varat under längre tid, till exempel Tjetjenien-kriget eller kriget i Syrien. En del av syftet kan antas vara att försvåra motståndarens militära operationer, en annan att försvaga staten och dess institutioner på ett strategiskt sätt.

Tilläggsprotokollet till Genève-konventionen 1977, som undertecknats av både Ryssland och Ukraina och som finns att läsa här förbjuder i artikel 54 militära angrepp mot anläggningar som är nödvändiga för civilas liv och hälsa.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter