lördag, 1 oktober, 2022

Ex-president: Ukraina riskerar att delas upp mellan Ryssland och Polen

Ukrainas före detta president Viktor Janukovitj varnar för landet riskerar att totalt förlora sin självständighet om västmakternas plan lyckas.

Ukraina står inför en total förlust av sin suveränitet och, potentiellt, en sammanslagning med Polen. Detta scenario varnar Ukrainas tidigare president Viktor Janukovitj för. Ex-presidenten, som avsattes i Maidan-kuppen 2014, släppte ett omfattande tal på fredagen där han delade sina tankar om rötterna till den pågående turbulensen och landets potentiella öde.

Ukrainas nuvarande roll som instrument mot Ryssland skisserades upp av västmakterna långt innan konflikten mellan Moskva och Kiev bröt ut i slutet av februari, anser ex-presidenten.

”Redan 2014 utsågs Ukraina av vissa västländer som ett territorium från vilket en total försvagning av Ryssland ska ta sin början. Precis som ett territorium, och inte som en självständig stat, inte som människor som vill leva i fred med alla sina grannar, inte uteslutande Ryssland”, sa Janukovitj.

Den nuvarande konflikten kan få ödesdigra konsekvenser för landet, fortsatte han. Ukraina riskerar inte bara att förlora stora territorier ”i dess syd och öst” utan också en ”fullständig förstörelse” av sin suveränitet, tror Janukovitj. Hotet härrör inte bara från den militära konflikten i sig utan också de ukrainska myndigheternas ansträngningar att närma sig till landets västra grannland Polen.

Tidigare denna månad uttryckte Polens president Andrzej Duda och hans ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelensky förhoppningar om att de två länderna ”inte längre skulle ha en gräns”. Samtidigt tillkännagavs planer på att ge polska medborgare särskild juridisk status. De stärkta banden kommer inte att föra Ukrainas påstådda ”europeiska dröm” närmare. Det handlar snarare om en ”fusion” med Polen, varnade Janukovitj.

Teorin om en delning av Ukraina mellan Ryssland och Polen får uppbackning av chefen för den ryska underrättelsetjänsten SVR, Sergey Naryshkin. Naryshkin avslöjade i slutet av förra månaden avlyssningsmaterial som tyder på att Polen och USA arbetar på en hemlig plan för Warszawa att ta kontroll över de västra ukrainska områden som Warszawa betraktar som ” historiskt tillhörande” Polen.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ukraina ansöker om expresspass in i Nato

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:04:30

Nyhetssändning 29 september

Ryssland ber Sverige om hjälp