Exklusivt: Därför ska Paludan elda koranen vid Turkiets ambassad

På lördag kommer Rasmus Paludan att bränna en koran utanför Turkiets ambassad som en protest mot försöken att inskränka svensk yttrandefrihet. I en exklusiv intervju med Frihetsnytt förklarar han varför han ska bränna muslimernas heliga bok och berättar om sina tankar om yttrandefrihet.

Som svar på den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğans försök att tvinga Sverige att inskränka sin yttrandefrihet, kommer den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan att bränna en koran utanför Turkiets ambassad på lördag, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Att bränna koraner har varit ett effektivt sätt att belysa begränsningar i yttrandefriheten, eftersom det i regel uppstår omfattande kravaller där upprörda muslimer med våld försöker tysta honom.

Frihetsnytt har fått en exklusiv intervju med Paludan, där han berättar varför han bränner koraner, om hotet mot yttrandefriheten, samt tankar kring historien om aktionen med Erdoğan-dockan och det politiska efterspelet.

Paludan vill visa Erdogan vad svensk yttrandefrihet är

Ett land ska inte lägga sig i vad ett annat land tillåter sina medborgare att säga. Paludan vill göra en kraftfull markering mot den turkiska regeringen och visa att svensk yttrandefrihet gäller i Sverige. Erdoğans krav på Sverige visar bara att han inte förstår och respekterar Sveriges självständighet.

– Det verkar ju som att Turkiet har reagerat på ett sätt som visar att Turkiet inte riktigt har förstått att vi har yttrandefrihet i Sverige och de flesta europeiska länder, säger Paludan.

Yttrandefriheten gäller om man vill hänga Erdoğan-dockor eller bränna en koran

De aktivister som hängde upp Erdoğan-dockan vill gärna att yttrandefriheten ska gälla när de kritiserar den turkiska regeringen eller annat som de anser vara fel, vilket Paludan fullt ut stödjer. Men samma personer vill inte att han ska göra sin kritik hörd på ett lika uppseendeväckande sätt när han bränner koraner.

– Det är ganska dubbelmoraliskt att många kurder i Sverige tycker att yttrandefriheten är jättebra när det gäller att kritisera Erdoğan eller hänga upp en docka föreställandes Erdoğan. Men om jag eller någon annan svensk kritiserar islam, genom att elda en koran eller visa en bild på den falska profeten Muhammed, då gillar de inte yttrandefrihet, säger Paludan.

Frihetsnytt har tidigare uppmärksammat yttrandefrihetsexperten Nils Funckes åsikter om provokativa yttringar. Oavsett hur makabert eller anstötligt ett yttrande är, så är det fortfarande lagligt. Att hänga en docka ska vara lika tillåtet som att bränna en koran eller rita profeten Muhammed som en rondellhund, enligt Funcke.

”Staten är ett hot mot yttrandefriheten”

Frihetsnytt har skrivit om den hårda kritik som riktats mot Ulf Kristersson, Tobias Billström och Andreas Norlén för deras fördömande av Erdoğan-dockan. En av de hårdaste kritikerna är Nils Funcke, som menar att ministrarna ger sig in i en farlig utveckling när de fördömer en opinionsyttring.

Paludan håller inte med om att fördömandena skulle utgöra ett hot mot demokratin och påtalar att det snarare är statens agerande som utgör ett eventuellt hot. Om inte staten skyddar folks rätt att yttra sig, det är då yttrandefriheten verkligen hotas.

– Den förra svenska regeringen uttalade sig om mig, att de inte gillade vad jag sade. Då anser jag inte att det var ett hot mot yttrandefriheten. Det som är ett hot är om staten inte skyddar yttrandefriheten, slår Paludan fast.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter