Experten: Kinberg Batra bröt mot grundlagen

Anna Kinberg Batra anklagas för korruption efter att ha gett sin bästa vän ett toppjobb. Nu anklagas hon även för att ha brutit mot den svenska grundlagen genom sitt agerande.

Frihetsnytt rapporterade om och kommenterade under torsdagen avslöjandet att den tidigare Moderatledaren och numera landshövdingen i Stockholm, Anna Kinberg Batra, gett sin bästa vän ett toppjobb. Vännen var ingen mindre än Anna Borgs, med starka kopplingar till Moderaterna i Stockholm.

Tjänsten tillsattes utan att man hade gått ut offentligt med den, vilket man ska när man utlyser en tjänst på en myndighet. Reglerna kan tolkas väldigt godtyckligt och i det aktuella fallet hade man nöjt sig med att sätta upp en lapp för tjänsten i receptionen hos länsstyrelsen i Stockholm.

Den som hade velat söka tjänsten skulle ha begett sig till länsstyrelsen Stockholms kontor. Foto: Wikipedia/ Gabbe/ Public domain
Den som hade velat söka tjänsten skulle ha begett sig till länsstyrelsen Stockholms kontor. Foto: Wikipedia/ Gabbe/ Public domain

”Kan gräva ner en lapp i skogen”

Detta kritiseras hårt av Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Han påpekar att ett sådant förfarande skulle göra det väldigt svårt att få de bäst lämpade personerna på rätt poster. I så fall måste man åka runt till varje länsstyrelses receptioner i hela landet, för att se om det finns en utlyst tjänst, rapporterar Aftonbladet.

– I så fall kan man ju gräva ner en lapp i skogen också. Vem som helst får gå och gräva i skogen efter utlysningar, säger han till Aftonbladet.

Brott mot grundlagen

Agerandet är inte förenligt med anställningsförordningen, som är reglerat i grundlagen. I 10 § står följande:

När en tjänst som en myndighet tillsätter skall kungöras ledig till ansökan, skall myndigheten sätta in en annons om tjänsten i Post- och Inrikes Tidningar. Annonsen får i stället sättas in i någon annan publikation, om regeringen medger det. Annonsen skall också anslås på myndighetens anslagstavla.

Det innebär att Kinberg Batra och länsstyrelsen brutit mot grundlagen. Det blir inte bättre av att den enda personen som sökt tjänsten är en nära vän till henne. Detta talar för att det rör sig om korruption, enligt Lundin.

– Korruption innebär att man utnyttjar sin offentliga makt till att ge någon eller sig själv en förmån. Det är inte helt ovanligt att vi ser det hos statliga myndigheter, säger han till Aftonbladet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter