Experter darrar: ”Valresultatet spelar Putin i händerna”

Flera Rysslandsexperter säger till Expressen att ”ytterhögerns” framgångar i EU-valet gynnar Vladimir Putin. En av Olof Palme-centrets Rysslandsexperter är särskilt oroad över det ökade stödet för Alternativ för Tysklands (AfD:s) och franska Nationell samling (RN). En oro som Nya Tiders chefredaktör Vavra Súk menar är ett uttryck för desperation och rädsla.

”Är Putins framgång”

Olof Palmecentrets Rysslandsexpert Inga Näslund. Foto: Skärmdump (Youtube).
Olof Palmecentrets Rysslandsexpert Inga Näslund. Foto: Skärmdump (Youtube).

De partier i Europa som är fortsatt öppna för samarbete med Ryssland, så kallat ’ryssvänliga’ partier – hade stora framgångar i helgens EU-val. Ett faktum som Olof Palme-centrets Rysslandsexpert Inga Näslund säger till Expressen är ”skrämmande”:

– Det är väldigt allvarligt att få sådant genomslag. Det tyder också på omfattande påverkan. Så då har man väl lyckats med det, det är så jag ser på det. Det är skrämmande.

Professorn i statsvetenskap på Försvarshögskolan, Kjell Engelbrekt, drar en mer försiktig slutsats. Han menar att Ryssland mer sannolikt ser partiernas valframgångar som ett plus men att de ändå inte förväntar sig ett stort genomslag.

Tyskland och Frankrike oroar mest

Franska RN:s partiledare Marine Le Pen. Foto: Wikipedia /David Sedlecký
Franska RN:s partiledare Marine Le Pen. Foto: Wikipedia /David Sedlecký

I EU-valet fick franska RN (Rassemblement National) tolv nya mandat och har nu 30, medan tyska AfD fick sex nya mandat och har nu 15 totalt. Det innebär att Marine Le Pens parti nu har lika mycket inflytande i EU-parlamentet som hela Finland och Danmark tillsammans.

Le Pen har tidigare tagit emot stöd och lån från Ryssland1 och ska flera gånger ha sagt att ”Ukraina är en naturlig del av Ryssland”2. AfD har även starka band till Ryssland, där flera av partiets företrädare har talat om de båda länderna som naturliga samarbetspartners.

Näslund säger att framgångarna i Tyskland och Frankrike är de mest oroväckande men att utgången avgörs först i samband med det franska nyvalet och den kommande debatten i Tyskland.

Fortsatt Ukrainavänlig majoritet

Hon är dock optimistisk då hon säger att hela bilden visar att det fortfarande finns en chans att få ihop en majoritet mot de ’Putinvänliga’ partierna. Därmed finns det hopp om fortsatt stöd för Ukraina i EU-parlamentet.

Kjell Engelbrekt menar att fortsatt stöd till Ukraina från EU:s sida sannolikt kommer att finnas kvar, även om de politiska förutsättningarna i Tyskland och Frankrike försvagas.

Ett återkommande tema hos de stora medierna är att sätta etiketterna ’Putinvänliga’ eller ’Ryssvänliga’ på de politiska partier och företrädare som vill se fredsförhandlingar och normala relationer med Ryssland. De lyfter även helt okritiskt fram ’experter’ i debatten som råkar ha starka kopplingar till USA.  

”Utspelen är komiska och bådar gott för framtiden”

Vavra Súk. Foto: Skärmdump (Youtube /Nya Tider, 2020).
Vavra Súk. Foto: Skärmdump (Youtube /Nya Tider, 2020).

Frihetsnytt kontaktade Nya Tiders chefredaktör Vavra Súk för en kommentar gällande mediernas retorik och vad han tror om de ”ryssvänliga” partiernas framtida inflytande i EU-parlamentet.

Vad säger du om de stora mediernas retorik? Är den ett uttryck för rädsla och desperation?
– Det är alltid väldigt komiskt att se hur förskräckta de blir och helt plötsligt tar till brösttoner som om det rörde sig om en stor katastrof. Det blir lite underhållning över det hela då de omöjligt kan tro på vad de själva säger. De tävlar nästan i att vara de mest skrämda, vilket tyder på en stor rädsla och desperation över att förlora kontrollen över narrativet.

Kommer de mer fredssträvande (så kallat ryssvänliga) partierna få mer inflytande efter EU-valet?
– Jo, det tror jag men inte direkt. Sannolikt uppstår en situation likt den i Sverige när Decemberöverenskommelsen slöts. Det vill säga, makten kommer att försöka blockera och utesluta vissa partier (eller partigrupper) från inflytande så långt det går. Därefter kommer man att sno vissa av deras frågor och göra de till sina egna, allt för att överleva på sikt.

På så sätt kommer det att ske en långsam maktförskjutning. Sedan kommer det säkerligen att bildas många nya konstellationer och EU-grupper efter valet, som tillsammans kan få genomslag i många viktiga frågor.

  1. Dessa lån från Ryssland är idag återbetalda, vilket gjordes under fjolåret. []
  2. I vilka sammanhang hon skulle ha sagt det framgår inte, ej heller kan källhänvisningar till det påstådda citatet hittas. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter