Expos täta samarbete med makten avslöjas

Vänsterextrema Expo får två nya tillskott i sin styrelse, däribland före detta generalsekreteraren i Sveriges advokatsamfund Anne Ramberg. Maktens koppling till Expo är nu tydligare än någonsin tidigare. En av de nyvalda, Åsa Wikforss, säger till Frihetsnytt att hon inte ser något problem med Expos koppling till våldsbejakande grupper.

Den vänsterextrema stiftelsen Expo har sedan grundandet 1995 förföljt, hängt ut och förstört livet för oppositionella krafter. Officiellt säger sig Expo ha som syfte att ”upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet genom tidningsproduktion och tidningsutgivning” men många anser att detta bara är en täckmantel för deras verkliga syfte.

Många anser att Expo springer maktens ärenden med att hänga ut oppositionella krafter eftersom makten inte själva kan göra det. Expo själva har aldrig erkänt en koppling till makten men efter deras senaste tillskott till styrelsen anser många att det inte är något tvivel om saken längre.

Expo får sällskap av Anne Ramberg

Stiftelsen Expo förnyar sin styrelse med två nya personer. Juristen Anne Ramberg tillträder som ordförande och filosofen och författaren Åsa Wikforss tar plats som ledamot i styrelsen. Detta meddelar Expo i ett pressmeddelande.

Anne Ramberg. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Anne Ramberg. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

Båda personerna är intressanta eftersom deras koppling till makten och toppskiktet inom samhället är ganska uppenbar.

Anne Ramberg är tidigare generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund och är idag bland annat ersättare för Sveriges ordinarie domare i Europadomstolen och styrelseordförande för Uppsala universitet. Ramberg har under de senaste åren gjort sig känd för sina kontroversiella och kritiserade åsikter kring invandring och Sverigedemokraterna.

– Det är en ära att få möjlighet att leda stiftelsen Expos styrelsearbete. Expo spelar en avgörande roll som unik kunskapskälla och oberoende röst i samhällsdebatten, särskilt i dessa tider när ytterhögerns idéer normaliseras, säger Anne Ramberg enligt pressmeddelandet.

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi, författare och debattör i frågor om kunskap och faktaresistens. Hon är ledamot i Svenska Akademien och Kungliga vetenskapsakademin.

Åsa Wikforss. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Åsa Wikforss. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

– Den antidemokratiska och våldsbejakande extremismen växer sig allt starkare i Sverige vilket Säpo påtalat flera gånger. Genom sina granskningar av dessa miljöer spelar Expo en mycket viktig roll och jag ser fram emot att genom mitt styrelseuppdrag få bidra till deras fortsatta demokratiska vakthållning, säger Åsa Wikforss enligt pressmeddelandet.

Expos verksamhet hör inte hemma i en demokrati

Ända sedan Expos grundande har många ifrågasatt varför makten i samhället inte granskat och vidtagit åtgärder mot verksamheten. Expo har enligt många beskrivits som Sveriges motsvarighet till Stasi med enda skillnaden att de inte officiellt är knutna till makten.

De förföljer, hänger ut och förstör livet för oliktänkande. Genom att falskeligen hävda att oppositionella är ”nazister” och liknande har de lyckats få folk uppsagda från sina jobb. Genom att hänga ut oppositionellas adresser och personuppgifter offentligt har de sett till att andra vänsterextrema grupper utsatt människor för våld.

Många delar i Expos verksamhet är djupt oetiska och flera argumenterar för att mycket de gör faktiskt är olagligt eller borde vara det. Exempelvis sysslar Expo med åsiktsregistrering, vilket är olagligt.

Kopplingen till makten blir allt mer uppenbar

Trots att stora delar av deras verksamhet antingen är odemokratisk, oetisk, olaglig eller uppmanar till våld mot oliktänkande, agerar inte makten i Sverige för att göra något åt det.

Många anser att anledningen till detta är för att makten vill ha deras verksamhet. De kan inte själva utföra Expos arbete utan låter Expo göra det åt dem.

När Expos styrelse får Anne Ramberg, som har suttit och fortfarande sitter djupt inne på viktiga positioner i det demokratiska systemet, kan kopplingen inte längre förnekas. Hur kan ersättaren för Sveriges ordinarie domare i Europadomstolen ingå i en grupp som olagligt åsiktsregistrerar oliktänkande?

Samma sak gäller Åsa Wikforss som är ledamot i Svenska Akademien och Kungliga vetenskapsakademin. En person som sitter i akademier som ska respektera Sveriges grundlagar och demokrati, borde starkt ta avstånd från en grupp som förföljer oliktänkande.

Åsa Wikforss ser inga problem med kopplingen till AFA

Expo har en tydlig koppling till den våldsbejakande gruppen Antifascistisk aktion (AFA). Expo grundades av Tobias Hübinette och Stieg Larsson 1995, där Hübinette var researchchef fram till 1997. Han var en av de personer som var med i AFA när de startade sin verksamhet i Sverige.

Tobias Hübinette. Foto: Wikipedia/ Unknown author
Tobias Hübinette. Foto: Wikipedia/ Unknown author

Att Expos koppling till AFA är mycket tydlig är däremot inget som Åsa Wikforss bryr sig om, berättar hon för Frihetsnytt över telefon. Hon ser inga skäl att tvivla på Expo och står 100 procent bakom deras arbete.

Hur ser du på Expos koppling till den våldsbejakande gruppen AFA? Ställer du dig bakom deras arbete?

– Allt jag kan säga är att de grundades för att motarbeta rasism och förstärka demokratin och detta är något jag helt och hållet ställer mig bakom.

Men Expo har använt metoder som kritiserats för att just vara odemokratiska, bland annat uthängningar. Är det något som du också står bakom?

– Uthängningar? De ägnar sig åt journalistisk, är det det du kallar för uthängning?

Journalistiken har kritiserats av väldigt många instanser..

– Av seriösa instanser?

Ja. Av seriösa instanser, däribland riksdagspartier som Moderaterna och Sverigedemokraterna och flera andra. Metoderna har kritiserats för att de dels riktar sig mot privatpersoner som inte varit offentliga och trots det har fått sina personuppgifter uthängda och sina liv till stor del förstörda.

– Nej jag ser inga skäl att betvivla att de inte använder sig av seriösa journalistiska metoder.

Så du står med andra ord bakom de metoderna?

– Jag står bakom det arbete som de gör annars hade jag inte tackat ja till att sitta i styrelsen.

Hur tycker du att din roll som ledamot i Svenska Akademien och Kungliga vetenskapsakademin går ihop med din roll som ledamot i Expos styrelse?

– Vad skulle problemet vara?

En AFA-logotyp med tysk text
En AFA-logotyp med tysk text

Att Expos arbete beskrivs som just odemokratiskt och att de har en stark koppling till den våldsbejakande gruppen AFA.

– Jag har inga skäl att tro att de använder sig av odemokratiska metoder eller har en stark koppling till en våldsbejakande grupp.

– Deras arbete mot rasismen är något jag ställer upp på till hundra procent avslutar, Wikforss samtalet.

Frihetsnytt kontaktade även Anne Ramberg som slängde på luren och vägrade svara på några frågor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

7 KOMMENTARER

 1. Jag har en dröm : Att vi får en regering där detta forums redaktion har ett så stort inflytande att dom kan göra en razzia på expo , gripa samtliga och gå igenom hela arkivet mm. och att dom drabbade i slutändan kan tillerkännas skadestånd.
  Skadeståndet skall betalas av dom som bidragit till expo på stort eller litet sätt.
  Ingrid Carlqvist skrev en bok för över 10 år sedan där ett kapitel handlade om expo , —men expo tycks lika svårbehandlat som blodcancer.
  Kackerlackor är ett annat elände som tycks svår att bli av med.

  Jag har anmält expo 3 gånger —en gång med hjälp av jurist som exakt kunde påvisa brott.
  Jo då…ni anar säkert ??? Jag hann inte ut genom dörren förrän man började skriva saker som ”Brott ej styrkt” som kom med posten åtföljande dag.

  Det är fullkomligt klart att expo är ett slags IB som var sossarnas hemliga spioncentral.

  Men min dröm är rimligare än Martin Luther Kings ; Jag vill ha tillbaka mitt land och jag vill att förrädarna i expo straffas på tänkbarast stränga straff.
  Givetvis alla som haft samröre med expo också.

 2. Red. borde haft en ; Varning -Otäcka foton —
  Nu dök dom upp helt utan förvarning –känsliga tittare/läsare borde skonats.
  Ev. skulle man kunna försett fotona med sådana där masker som Björnligan i Kalle Anka har . Så det blir klart att vi har med bovar att göra.

 3. Expo säger sig vilja motverka den ”antidemokratiska och våldsbejakande extremismen som växer sig allt starkare i Sverige” enligt
  Åsa Wigfors. Ja undra på det när det är just såna krafter man så helhjärtat stöder i Ukraina!!!
  Kanske man borde börja och med att ifrågasätta detta stöd. Inte minst den rasismen som ideligen kommer till uttryck gentemot Ryssar. Eller räknas inte dem? Hur kan vänstern liera sig med det Nazi influerade Ukraina? Är man så historiskt okunniga eller så uppfyllda av hat att man blundar för verkligheten? Eller finns det något annat skäl till att detta stöd inte ifrågasätts?

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter