Expressen – Vilseledande artikel om FPÖ i Österrike

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Den 31 mars publicerade Expressen en kort artikel om Österrikes nationalistiska parti FPÖ med tillhörande videoklipp. Det påstods bland annat att ”partiledaren har dansat med Putin”. Men vad partiledaren heter nämner man inte, och det visar sig finnas goda skäl för det.

FPÖ lämnade parlamentet under Zelenskyjs tal

FPÖ (Freiheitliche Partei Österreich) är Österrikes största nationalistiska parti. Partiet är representerat i landets nationella parlament Nationalrat. I senaste valet till Nationalrat 2019 fick partiet 16 procent av rösterna. FPÖ var en del av Österrikes koalitionsregering 2017-2019.

I Expressens videoklipp på 1 minut och 11 sekunder nämns i början att partiets ledamöter lämnade parlamentet medan Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, höll tal över videolänk. På sina platser lämnade ledamöterna skyltar med texten ”Plats för fred” och ”Plats för neutralitet.” Så långt stämmer det, denna händelse ägde rum torsdagen den 30 mars i år, enligt Der Standard.

Österrike – militärt neutralt land

Österrike är medlem i EU och har Euron som valuta. Dock är landet inte medlem i Nato och har en djupt rotad tradition och nationell identitet av att hålla sig militärt neutral. Landets neutralitet är inskriven i grundlaget sedan 1950-talet. FPÖ har hållit hårt på landets neutralitet, även efter Rysslands invasion av Ukraina februari 2022.

Partiet har sagt bestämt nej till vapenleveranser till Ukraina och håller hårt på att landet inte ska gå med i Nato. Till skillnad från Sverige, så har det i Österrike inte uppstått någon ”vi ska gå med i Nato”-hysteri. Landet har dock gett humanitär hjälp till Ukraina.

FPÖ ansåg att Zelenskyjs tal i parlamentet var i strid med Österrikes neutralitet. Zelenskyj representerar en stridande part i en militär konflikt. Dock har partiet understrukit att representanter för den ryska regeringen inte heller är välkomna att hålla tal i Österrikes parlament.

Expressen – partiledaren har dansat med Putin

Senare i videon kallar man partiet ”pro-ryskt” och skriver att ”Dessutom gästade president Putin den nuvarande partiledarens bröllop och bjöd dessutom upp till dans”. Samtidigt visar Expressen snabbt upp en videosekvens där man ser Rysslands president Vladimir Putin gå bredvid en kvinna med ljust hår. Senare ser man Putin och kvinnan krama om varandra och allra sist ser man en bild på Putin och kvinnan när han har bjudit upp till dans.

Här förmedlar Expressen intrycket av att det är denna ljushåriga kvinna som är nuvarande partiledare för partiet FPÖ. Vad kvinnan i videon heter nämner man inte, och det finns väldigt goda skäl till det. Kvinnan i videon är nämligen inte nuvarande partiledare för FPÖ och har aldrig varit det heller.

FPÖ:s partiledare

Vem är då kvinnan som syns på bilderna med Vladimir Putin? Hon heter Karin Kneissl och var Österrikes utrikesminister från den 18 december 2017 till den 3 juni 2019. Karin Kneissl har arbetat som diplomat och är expert på Mellanöstern. Karin Kneissl var inte invald som politiker för FPÖ i nationella parlamentet, men blev nominerad av FPÖ till utrikesminister.

Bilderna på Vladimir Putin och Karin Kneissl är från hennes bröllop den 18 augusti 2018 på Gasthaus Tscheppe i Gamlitz, Steiermark. På den tiden var Karin Kneissl utrikesmininster och det var 3,5 år innan Rysslands invasion av Ukraina.

Global News visar också upp bilder på Vladimir Putin och Karin Kneissl, men till skillnad från Expressen, uppger man var videon kom ifrån, nämligen från Karin Kneissls bröllop: ”Putin waltzes arm-in-arm with Austria´s Foreign Minister”.

Putin dansar med Österrikes dåvarande utrikesminister. Skärmavbild: Youtube/ Global News

Det ser ut som att Putin och Kneissl har på sig samma kläder i Global News video som de har i Expressens video. Intressant är också mannen i bakgrunden med karaktäristisk huvudbonad, som tittar ner i mobilen. Honom ser vi både på Expressens video samt på Global News video, men från en annan vinkel.

Herbert Kickl. Skärmavbild: Youtube/ Global News
Skärmavbild: Youtube/ Global News

FPÖ:s nuvarande partiledare heter Herbert Kickl. Han har varit partiledare för FPÖ sedan den 19 juni 2021. Herbert Kickl har suttit i Österrikes nationella parlament sedan 2006 och är en av de mest kända politikerna i Österrike. Han var Österrikes inrikesminister 2017-2019.

Karin Kneissl har däremot aldrig varit folkvald politiker för FPÖ. I en artikel berättar Herbert Kickl att även han gifte sig på äldre dagar och att det också skedde 2018, men i april månad. Med största sannolikhet var Putin inte närvarande, men däremot borgmästaren för kommunen där Kickl är bosatt.

Expressen – ren lögn eller mycket dålig journalistik?

Expressens artikel kan vara en ren lögn. I så fall är det ett bevis på att Expressen inte alls bedriver oberoende journalistik, utan snarare propaganda underbygd med rena lögner och vilseledande påhitt. Detta kan vara skälet till att Expressen inte nämner vad FPÖ:s partiledare heter. Expressen nämner heller inte att videon på Putin och Kneissl är från år 2018, alltså flera år innan invasionen av Ukraina.

Eller kan det vara så att Expressen har gjort ett riktigt dåligt journalistiskt jobb? Har man blandat ihop Herbert Kickl med Karin Kneissl? Två personer av olika kön som inte alls liknar varandra? Svenskspråkiga Wikipedia är inte uppdaterade och uppger att Nobert Hofer är nuvarande partiledare för FPÖ.

Han var partiledare för partiet 2019-2021. Karin Kneissls namn förekommer inte alls. Wikipedias engelskspråkiga version är dock korrekt och anger Herbert Kickl som partiledare.

Skribent: Oscar Overgaard

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Jag blev mest förvånad över att president Putin hade tid att åka till Österrike för att gå på bröllop.
    President Putin var inte närvarande 2021 när storhertiginnan Maria Vladimirovnas son Georgij Romanov gifte sig i St: Petersburg.
    Maria Vladimirovna är avlägset släkt med tsar Nikolai II . Den ryska kyrkan / Patriark Kirill , tycks stötta familjens önskan att representera familjen Romanov.

  2. Expressen är bara en mer i raden av ”avskrivande journalistmedier” – eller med andra ord en reguljär ”papegoja”. Jag tycker Putin är ett dumt svin, men Expressens ”anti-allt-vad-putin-rör-eller-har-rört-vid” propaganda, borde för vår säkerhets skuld kriminaliseras och medföra ögonblickligt bortfall av mediastödd!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter