Extrainkallat möte i finansutskottet om elräkningar

Finansutskottets ledamöter har kallats till ett extrainsatt möte den 3 januari som rör det akuta läget för många el- och gaskunder med höga räkningar. Mötet handlar om att eventuellt ge kunderna möjlighet till uppskov och delbetalningar.

Finansutskottets ordförande Edward Riedl (M) har kallat till ett extra möte den 3 januari för att utskottet ska undersöka möjligheterna att gå vidare med ett förslag om att el- och gaskunder ska kunna skjuta upp höga elräkningar.

Näringsdepartement ska informera utskottet om de bedömer att det socialdemokratiska förslaget om en så kallad elräkningsakut är en framkomlig väg eller om andra lösningar kan finnas på den prekära situation som många elkunder befinner sig i.

Vi vet att hushåll och företag nu är väldigt hårt pressade av höga elräkningar till följd av den förra regeringens misskötsel av elsystemet. Vi från de fyra samarbetspartierna tittar nu på alla möjligheter för att underlätta för hushåll och företag i den här svåra situationen, skriver Edward Riedl i ett sms till TT.

Elakut när elstödet dröjer

Förslaget med elakuten skulle ge elkunder med höga räkningar möjlighet att skjuta upp eller delbetala dem genom att staten eventuellt kan ge kreditgarantier till elbolagen.

Som Frihetsnytt rapporterat om tidigare kommer de privata elkunderna få vänta till minst slutet av februari innan de kan få ta del av det sedan länge utlovade elstödet. Detta gäller då bara hushåll i södra delen av landet, elområde 3 och 4. Många kommer sannolikt få stora problem att klara ekonomin fram tills dess så andra möjligheter till lättnader måste undersökas, anser finansutskottet.

Någon sänkning av energiskatten verkar inte ha kommit i fråga.

Företagens elstöd dröjer ännu längre

Det utlovade elstödet till företagen, kommer att bli skjutet ytterligare på framtiden då modellen som Svenska kraftnät presenterade för snart två månader sedan inte klarar EU:s statsstödsregler, enligt regeringens besked två dagar före julafton. Energi- och näringsministern vågade inte sia om när företagarna kan få några elstödspengar.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter