F-kassan betalar ut 1 600 000 000 kronor för mycket varje år

Försäkringskassan gör felaktiga utbetalningar på över en miljard kronor varje år och en femtedel av dem beror på att handläggarna gjort fel, uppger TT.

Av de sammanlagt 64 miljoner utbetalningar Försäkringskassan gjorde förra året var 130 000 felaktiga. Totalt betalas 1,6 miljarder kronor för mycket ut, pengar som ska betalas tillbaka av mottagaren.

Handläggarfelen kan exempelvis bero på att handläggaren missat en ändrad inkomst, räknat fel eller missat att mottagaren fått två olika ersättningar som man inte ska kunna ha samtidigt, så att det till exempel betalats ut både sjukpenning- och föräldrapenning för samma tidsperiod.

Fredrik Falk, områdeschef på Försäkringskassan, anser att myndighetens it-system kan vara en av orsakerna till de felaktiga utbetalningarna.

– Det kan bero på hur systemen är utvecklade eller byggda. Och det kan också bero på en miss i handhavandet helt enkelt, säger han till Ekot.

Det är handläggarna själva som rapporterar felen, men Fredrik Falk tror inte att det leder till en underrapportering.

– Jag ser inte det som en stor risk att att det är på det sättet. För våra handläggare är väldigt professionella och liksom drillade i vad det är för statistik som ska redovisas.

En enda liga stal lika mycket 2017 som slarvades bort hela 2021

Sedan 2019 har de egna misstagen hos Försäkringskassan minskat från 26 procent till 20 procent. Bland annat har man förbättrat IT-systemen som handläggarna jobbar i.

Försäkringskassan är inte ensam om att brottas med liknande problem. År 2017 kunde exempelvis en bedragarliga från arabvärlden lura av handläggare på Arbetsförmedlingen 1,6 miljoner kronor, och några år dessförinnan skedde det kanske största liknande bedrägeriet då en handläggare på Skatteverket medverkade till att bluffa loss 120 miljoner.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter