Fabian Fjälling: Den enda bok som har drivit mig till tårar

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Hellstorm berättar en historia ni inte hört förut

I det djupa samtalet får ni denna gång träffa piloten och tidigare Granskning Sverige-reportern Fabian Fjälling och talar om boken Hellstorm av Thomas Goodrich, som han har översatt från engelska och som i praktiken förändrade hans liv. Vi pratar om ondska, katolska värderingar, vad som har gått snett i samhället och mycket annat.
Detta är ett kort utdrag ur intervjun.

Fabian Fjälling har arbetat inom flygvapnet i tio år, han flög Viggen och Jas 39, sen blev det kommersiellt flyg. Han är gift, har tre döttrar och bor i Göteborg.

I och med alla resor fick Fabian ett utifrånperspektiv på Sverige och detta gjorde att han lättare såg det som behövde ifrågasättas. Han försökte till en början få vanliga journalister att ställa frågor till myndigheter och ifrågasätta saker, men utan framgång. Där kom Granskning Sverige in och Fabian fick sätta sig att själv ringa runt och ställa jobbiga frågor till makthavarna i samarbete med Johan Andersson.

Fabian vi är ju här idag för att tala om boken Hellstorm – vad var det som gjorde att du kände att denna bok måste översättas till svenska?

– Jag räknar författaren Thomas Goodrich till en mina vänner och jag läste hans bok när den kom ut på engelska och tänkte att alla måste få veta det här, så jag översatte den.
Boken handlar om hur den gemene tysken upplevde slutet av kriget och början av freden. Det är en helt fasansfull historia som berättar hur den tyske soldaten hade det när han var helt övermannad av fiendestyrkor. Men även om hur civilbefolkningen upplevde terrorbombningarna av tyska städer. Hur tyska kvinnor och flickor behandlades när sovjetiska styrkor framryckte snabbare än vad flyktingarna kunde ta sig undan. Det här är den enda bok som har drivit mig till tårar. Jag var chockad.

Om politiker säger att ”det här är den goda sidan” – då ska man tänka efter.
Om politiker och media säger det – då ska man tänka efter ännu mer.

Fabian Fjälling
Dessa brott är ju inte kända för allmänheten..

– Nej det är en konstant undertryckning av den här typen av information, framförallt i Tyskland. Där riskerar man att bryta mot lagen om man börjar undersöka de här sakerna. I Sverige och andra länder, tittar man där på om tyskarna led någonting och utsattes för några övergrepp – då blir man nazistsympatisör och en ond människa. Men det fanns definitivt offer även bland tyskarna.

– Det var också så att civilbefolkningen hade inget val – de skulle gå med i nazistpartiet. Jag har en granne, en gammal dam på över 90 år, som har flytt ifrån Hamburg. Hon sa att det fanns inget val, man var tvungen att vara med. Operation Gomorra – utraderingen av Hamburg – som beskrivs i boken som är en av de mer betydande händelserna – det är fascinerande att jag bor granne med en som har flytt därifrån. På Patriotkompaniet.se finns en intervju med denna dam.

Vad är det som gör att denna information inte kommit fram?

– Om man skulle se på andra världskriget med neutrala ögon, då är det inte säkert att den vinnande sidan skulle vara den goda sidan. I alla fall inte fullständigt god och den andra sidan fullständigt ond. I Nürnbergrättegångarna användes mycket tortyr. Om man erkänner som rättssamhälle en rättegång som genomförs med hjälp av tortyr – då är det ingen riktig rättegång. Men där bygger vi historien på tortyrbekännelser. Så det kommer ju skaka hela grundvalen för det västerländska samhället om man börjar titta in i vad som hände.

Kan en sådan sak hända igen?

– Ja det tror jag. Väldigt många som hamnar under viss yttre påverkan kan hamna i en situation där de faktiskt gör bestialiska saker och tror att det är gott. Man kan vara så uppfylld av hämndbegär om man själv har utsatts för bestialiska saker. Utsätts man för tillräckligt mycket ondska själv så finns det stor risk att man kan börja utföra ondska mot oskyldiga. Därför tycker jag det är viktigt att se att båda sidor led.

Hur har boken påverkat din syn på världen, ont och gott och så vidare?

– Den har påverkat mig på ett filosofiskt plan. Vad gör att människor gör onda saker. Vad är ont och vad är gott? Min värld vändes upp och ner. Den bild jag hade var inte så enkel att ”den goda sidan vann”. Den så kallade goda sidan använde ganska så onda metoder för att uppnå sina mål. Det var chockande för mig. Det som skrämde mig mest var att även vanliga civila människor också började begå vansinnigt onda handlingar.

– Resultatet för mig blev att jag blev troende katolik. Det är en kamp mellan djävulen och Gud, det är vad jag har kommit fram till.

Kan det kännas rätt att göra något som är fel?

– Ja har man själv utsatts så finns det risk att man av hämndbegär begår onda handlingar. Vi har många sådana diskussioner inom politiken – abortfrågan exempelvis. Är det rätt med abort? Den diskussionen kan man inte ha för att folk kopplar det till sig själva. Jag anser att abort är fel. För var går gränsen mellan en 3-veckors cellklump och en 30-årig cellklump? Var går gränsen? Den diskussionen är nästan obefintlig.
Sexualliberalismen vi har i Sverige anser jag är fel, men om man är med sin flickvän eller sitt one-night-stand – då känns det säkert rätt, men är det rätt? Det anser jag att det inte är, men det betyder inte att jag dömer alla som har sex utanför äktenskapet. Sex är ett sätt att öka bandet mellan man och kvinna inom äktenskapet.

Om man som samhälle inte får ha ideal då faller samhället sönder

Fabian Fjälling
Har människor tappat sitt djup? Är vi för upptagna med bröd och skådespel?

– Ja jag tror det. Vi skolas i att intressera oss för dumheter. Jag har nästan aldrig TV:n på hemma, men mina tjejer tycker det är kul att titta på Bianca, men jag klarar inte av det. Det snackas om kiss och sex istället för vart är vi på väg som nation och hur kan vi stärka familjen? Vi har många singelhushåll, vad är det som gått fel? För det har gått fel om vi har singelhushåll. Det är inte att skuldbelägga dem som har hamnat ensamma med barn, men man kan ändå säga att det inte är optimalt för barnen.

Vad har det gett dig att bli katolik?

– Det är alltså en väldig trygghet samtidigt som det ger en struktur i livet. Jag har min mentor och präst som jag går till om jag har ett problem och han har alltid svar. Helt otroligt! Det var faktiskt det som gjorde att jag började intressera mig för traditionell katolicism. Jag ställde alla mina knepiga frågor till honom och han blev aldrig irriterad utan han resonerade kring vad som är rätt och fel enligt naturen och enligt Guds ord. Jag hittade inget fel där – jag är katolik förstod jag.

Köp boken Hellstorm av Thomas Goodrich, som förändrade Fabians syn på världen, och kanske lite gott kaffe och snus till jul på Patriotkompaniet. www.patriotkompaniet.se

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter