lördag, 1 oktober, 2022

Facebook lägger ner flera spårningsfunktioner

Appen kommer fortsätta kartlägga användarnas rörelsemönster även efter nedläggningen

Facebook har informerat användarna om att funktionen Nearby Friends och andra platsbaserade funktioner kommer att upphöra den 31 maj 2022. Även om orsakerna för närvarande är oklara, hävdar företaget att all persondata relaterad till dessa funktioner kommer att raderas från Facebooks servrar.

Funktionen Nearby Friends, som Facebook introducerade 2014, gjorde det möjligt för Facebook-appen att dela användarnas plats i realtid i syfte att arrangera personliga träffar med människor nära dig. Dess popularitet avtog förstås under åren efter att liknande funktioner, som Snapchats Snap Map och Apples Find My Friends, tog fäste.

Användare har fått ett meddelande i Facebook-appen för iOS och Android om slutet på Nearby Friends, en funktion som låter människor dela sin nuvarande plats med andra Facebook-vänner. Samtidigt säger Facebook också att ofrivillig platshistorik och möjligheten att identifiera platsen i uppladdade foton eller en videos också ”försvinner snart.”

En del av datan, som användarens platshistorik (som automatiskt använder din plats för att skapa en karta över platser du har besökt, kommer att vara tillgänglig för nedladdning senast den 1 augusti 2022. Efter det säger Facebook att användarnas rörelsemönster kommer att raderas.

Däremot betyder detta inte att Facebooks app kommer att sluta kartlägga användarnas rörelsemönster. Företaget uppger att platsdata fortfarande kommer att samlas in ”för andra upplevelser” såsom att visa platsbaserade annonser och offentliga platsincheckningar. Kritiker ställer sig nu skeptiska till Facebooks garantier eftersom företaget vid upprepade tillfällen hanterat känslig användardata på ett otillbörligt sätt.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

Motstånd mot massövervakning växer