Facebooks motstånd mot yttrandefriheten ger miljardförlust?

Företaget Meta som äger Facebook presenterade under onsdagen sitt delårsresultat som visar på ett enormt tapp i konkurrens med andra plattformar. Orsaken kan vara bristen på yttrandefrihet på Facebook då många användare väljer andra mer demokratiska plattformar.

Resultatet visar att bolagets nettovinst under tredje kvartalet blir 47,8 miljarder kronor. En minskning med hela 52 procent i jämförelse med samma period förra året, rapporterar CNN.

Konkurrensen hårdnar

En allt hårdare konkurrens på marknaden för sociala medier sägs vara en av anledningarna till det stora vinsttappet, samt förlorade annonsintäkter. Plattformen Tiktok sägs vara den största konkurrenten.


Frihetsnytt rapporterade igår om att allt fler yngre personer väljer plattformen TikTok för att till exempel bli uppdaterade om nyheter som händer i världen.

Folket väljer friheten frivilligt

Utvecklingen med en allt hårdare konkurrens bland sociala medier är enbart positiv. Att plattformar som utnyttjar tillrättavisande pekpinnar såsom censur och ”fact checkers”, förlorar användare till andra plattformar som står för yttrandefriheten i allt högre utsträckning är en utveckling som stärker demokratin och det fria ordet.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om det ökade intresset för alternativa plattormar såsom Donald Trumps Truth Social och Kanye Wests nyligen inköpta plattform Parler. Bedömare inom IT-området menar att det börjar synas en trend att kunderna som använder social medier i större utsträckning än tidigare efterfrågar större frihet att få uttrycka sig fritt. Detta gör att de aktörer inom sociala medier som inte anpassar sig efter detta kommer minska sin popularitet.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter