Faktakoll: ”Läckt dokument visar att USA planerat kriget och energikrisen”

I vad som påstås vara en läckt rapport från RAND Corporation, en tankesmedja som står nära USA:s regering, redogörs för hur kriget i Ukraina och energikrisen i Europa planlagts av USA.

Dokumentet är daterat till januari och omskrevs i Sverige först av Nya Dagbladet. Det ska enligt uppgifter på nätet ha läckts från RAND Corporation till John Mark Dougan, en före detta polisman från Florida som sedan 2016 är bosatt i Ryssland. Dougan arbetar numera som journalist och har en egen kanal på Youtube. Enligt egen utsago ska han ha fått dokumentet från en källa som ”hittills varit 100 procent pålitlig”. Källan ska ha fått det från en visselblåsare inom RAND.

Dokumentet kan laddas ner här.

Texten är, som det heter på andra sidan Atlanten, ”damning”. På framsidan framgår att det ska distribueras till WHCS (White House Chief of Staff), ANSA (Assistant to the President for National Security), CIA (Central Intelligence Agency), NSA ( National Security Agency, samt DNC (Democratic National Committee, partiledningen för Demokratiska Partiet). Kort sagt, till alla de tunga aktörerna inom USA:s djupa stat.

Inledningsrubriken är dramatisk: ”Försvaga Tyskland, stärk USA”. Man skriver i klartext att USA:s utrikespolitik i Ukraina hela tiden har varit avsedd att tvinga Ryssland att gå in i Ukraina. Sedan ska man utmåla Ryssland som den aggressiva parten och införa ett sanktionspaket som redan är förberett:

Våra fortsatta handlingar i detta land kommer oundvikligen att leda till ett militärt svar från Ryssland. Ryssland kommer uppenbarligen inte att lämna den massiva ukrainska arméns press på Donbass-republikerna utan militärt gensvar. Det skulle göra det möjligt att framställa Ryssland som den aggressiva parten och då tillämpa hela det redan förberedda sanktionspaketet.”

Den diaboliska planen är dock inte bara avsedd att försvaga Ryssland. Meningen är att tvinga fram en energikris genom sanktionerna som kommer att leda till att ”hela EU:s ekonomi oundvikligen kollapsar”. USA kan därmed motverka Tysklands självständighetssträvanden och upprätthålla sitt starka inflytande i Europa. Man gläds också över att resurser på uppemot 9 000 miljarder dollar kan flöda till USA, samt att välutbildade europeiska ungdomar blir tvungna att emigrera.

Äkta eller förfalskat?

RAND Corporation förnekar att dokumentet kommer från dem och hävdar att det är förfalskat – men det skulle de naturligtvis göra även om det är äkta. Man passar på att varna för vad man menar är det typiskt ryska sättet att bedriva propaganda, nämligen att pumpa ut så mycket lögner och desinformation att ingen orkar motbevisa allting.

Tankesmedjan RAND bildades 1948, i början av Kalla kriget, och har ända sedan begynnelsen varit nära kopplad till USA;s militär. De har inte mindre än 1850 anställda och en budget på 350 miljoner dollar. Det är alltså ingen småspelare i den internationella politiken, särskilt inte när det kommer till militär strategi och amerikansk maktpolitik.

Är det troligt att RAND Corporation skulle skriva ihop ett dokument i den här stilen? Läsaren får själv avgöra, men det finns ett antal skäl att tvivla. Att USA, inte minst amerikanska tankesmedjor och NGO:s, ofta spelar fult på den globala arenan är välbekant, och faktum är att den påstådda planen i dokumentet stämmer ganska väl överens med USA:s faktiska hållning, nämligen att resten av världen ska dra ner på kärnkraft och fossila bränslen även om det leder till elkriser och försämrad konkurrenskraft, medan USA gör vad USA behöver för att upprätthålla sin ledande ställning.

Problemet är bara att även om man antar att USA inte bara hycklar utan faktiskt tycker att det är bra om EU:s konkurrenskraft försvagas, är det inget man hade skrivit, ens internt. Av samma orsak som det är osannolikt att det någonsin kommer fram ett internt dokument där Socialdemokraterna diskuterar hur man ska ”byta ut det svenska folket” mot andra folkslag därför att ”invandrare är pålitlig röstboskap för oss”, eller där WEF skriver om hur de ska ”använda klimatskräck för att tvinga nationer till underkastelse”, förefaller det helt enkelt alltför frispråkigt att RAND skulle formulera sig så öppet som i dokumentet – ens ifall planen faktiskt såg ut exakt så. Och om man ändå gjort det hade stämpeln på dokumentet rimligen varit ”Top Secret” istället för ”Confidential” som nu är fallet.

Vill försvaga och destabilisera Ryssland

RAND är helt öppna med att man vill försvaga och destabilisera Ryssland. Man har till och med publicerat en rapport med titeln Overextending and Unbalancing Russia, som man sedermera fått förse med en varningstext därför att den ”utnyttjats av ryska propagandister”. Här lägger man ut texten om hur man vill göra exakt de saker man anklagar Ryssland för att försöka göra i USA, exempelvis ”skapa uppfattningen att regimen inte arbetar för folkets bästa” och ”undergräva Rysslands image utomlands”.

Vissa inom RAND tycks inte vara helt ense med denna linje. I november förra året skrev exempelvis statsvetaren Samuel Charap i Politico, även publicerat på RAND:s hemsida, att den amerikanska regeringen borde försöka förmå Ukraina att dra tillbaka sina trupper från den omstridda Donbass-regionen och få ukrainarna att följa Minsk-avtalet, ”vilket Ukraina visat föga vilja att göra sedan avtalet slöts för sex år sedan”. Charap är dock en enskild individ, och på det hela taget tycks tankesmedjan förorda en mer konfrontativ linje som stämmer bättre överens med den påstådda rapporten.

Att aktivt försvaga Tyskland eller EU är däremot inget som RAND Corporation någonsin förordat, så vitt Frihetsnytt kunnat finna.

Status: obekräftat

Det kan påpekas att den påstådda rapporten inte liknar andra rapporter från RAND vare sig i stil eller uppbyggnad. Bland annat saknas det fotnoter, namn på författarna, och märkningen är annorlunda.

Det kan även ifrågasättas varför en visselblåsare inom den mäktiga tankesmedjan skulle välja att föra ut ett så chockerande dokument via en så gott som okänd amerikansk Youtube-journalist bosatt i Ryssland istället för via, säg, Glenn Greenwald eller någon annan USA-kritisk journalist som åtminstone haft en chans att få ut det i stora massmedier. Säga vad man vill om medieklimatet i Väst, men det är inte som om man helt kunde lägga locket på när det exempelvis avslöjats att USA spionerat på europeiska politiker, utan det blev en nyhet även i BBC.

Det går inte att utan vidare stämpla rapporten som förfalskad. Det kan exempelvis handla om ett utkast, vilket möjligen skulle kunna förklara varför det saknas namn på författarna, fotnoter och så vidare. Men det är i alla händelser obekräftat och omgärdat av en rad frågetecken.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter