Faktakoll: Spansk minister säger att barn kan ”ge samtycke” till sex

Spaniens feministiska jämställdhetsminister Irene Montero påstås förespråka att barn ska kunna ha sexuella relationer med vuxna så länge de ger ”samtycke” därtill. Frihetsnytts faktakoll visar att det faktiskt tycks vara sant.

En video som visar jämställdhetsministerns uttalande har fått viral spridning i sociala medier, bland annat på Twitter. Den översattes först till engelska av journalisten Jorge Bonilla.

Yttrandet ska ha fällts vid en utfrågning inför kongressens jämställdhetskommission den 21 september där Montero försvarade de lagändringar hon och hennes parti vill göra ifråga om bland annat aborter, sexualundervisning och så kallade könsbyten.

Översättningen ”the childrenx” syftar på ett politiskt korrekt amerikanskt uttryck och en enklare översättning av vad politikern säger är ”transsexuella barn”. Så här sade hon:

– För att tala om sexualundervisning, exempelvis, vilket är pojkars och flickors rättighet oavsett vilka deras familjer är… Varje pojke, varje flicka, varje transbarn i detta land har rätt att känna sin egen kropp, att veta att ingen vuxen kan röra vid deras kropp om de inte vill, och att om de gör det är det en form av våld. De har rätt att veta att de kan älska och ha sexuella relationer med vem de vill, grundat på ömsesidigt samtycke.

Monteros budskap har fått omfattande kritik från ett flertal spanska politiker. Både den liberale Edmundo Bal och konservativa Carla Toscano kräver jämställdhetsministerns omedelbara avgång. Yttrandet har även tagits upp av en rad mediesajter, bland annat Contando Estrelas, NewsPunch och The Blaze.

Etablissemangsmedia gör falsk ”faktakoll”

AP har gjort en faktakoll av påståendet, där man ger påståendet att ministern förespråkar pedofili stämpeln ”falskt”. Men frånsett att den är ganska intetsägande och mest går ut på att ”placera yttrandet i sitt sammanhang” och sedan låtsas som om det förändrar saken, bortser AP:s faktakoll från flera andra saker som utgör just ”sammanhanget”.

För det första försökte EdaTV ställa frågor till Montero om hennes kontroversiella yttranden. Istället för att ta chansen att förklara att hon inte alls menat att barn kan ge ”samtycke” till sex med vuxna, utbrast ministern:

– Jag skäms över extremhögerns kampanj, den gör mig verkligen illa berörd. /…/ Detta land förtjänar en debatt och en förnuftig överenskommelse för att garantera pojkars och flickors rätt till sexualundervisning som tillåter dem att leva sina liv fria från våld och som gör att de i framtiden kan leva ut sin sexualitet och sina relationer, sade hon istället.

Man kan konstatera att ministern fortsätter att vara tvetydig när hon hade chansen att vara tydlig.

Samtycke till könsbyten leder till samtycke till sex

Vidare kan man konstatera att Irene Montero varit drivande i att klubba igenom en lag förra året som gör att 16-åringar kan ”byta kön” och antytt att hon egentligen vill att även yngre barn ska tillåtas göra det.

När hon då hänvisar till ”transsexuella barn” i de grupper som ska kunna ge ”samtycke” får det sägas tillhöra ”sammanhanget” på rakt motsatt sätt mot vad AP menar.

Som konservativa kritiker påpekat är det inkonsekvent och logiskt orimligt att driva linjen ”barn kan ge samtycke till att byta kön” och samtidigt driva linjen att ”barn kan inte ge samtycke till att ha sex”. Pedofila övergrepp ger psykiska trauman men vanställer i de flesta fall inte barnen för livet rent fysiskt, vilket ”könsbyten” däremot gör.

Konservativa opinionsbildare har av den orsaken dragit slutsatsen att trenden med ”transbarn” faktiskt syftar till eller åtminstone har bieffekten att normalisera pedofili.

Status: Mestadels/troligtvis sant

Med tanke på att jämställdhetsminister Irene Montero alltså dels drivit frågan om tidiga könsbyten, dels återkommer till detta med termen ”trans-barn” (AP:s översättning), och dessutom väljer att inte klargöra att hon inte anser att barn kan ge ”samtycke” till sex när hon får chansen – kan Frihetsnytt inte instämma i AP:s falsk-stämpel.

Istället får vi anta att när ministern säger att barn ”har rätt att veta att de kan älska och ha sexuella relationer med vemhelst de vill, grundat på ömsesidigt samtycke” – menar hon exakt det hon säger.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter