Faktakoll: Styrs Elon Musk av Putin?

Elon Musk föreslog en fredsplan för Ukraina. Nu utmålas han som ”styrd av Putin” i den ena artikeln efter den andra. Påståendet är ogrundat – minst sagt.

”Elon Musk Can’t Stop Peddling Putin Propaganda” hävdar Rolling Stone. ”Expert: Elon Musk styrs av Putin”, dundrar Dagens PS. Business Insider skriver med samma ”expert” som källa att Elon Musks utspel bara måste komma från den ryske presidenten.

Hjälper i själva verket Ukraina

Dagarna efter den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari fruktade man att Ukraina skulle bli utan internet inom kort. Landets vice premiärminister Mychailo Fedorov bad Elon Musk om hjälp den 26 februari.

Samma dag svarade Elon Musk med att Starlink aktiverats i Ukraina och att han skänkte ett antal terminaler till landet.

De första terminalerna anlände två dagar senare och Fedorov tackade Elon Musk för hjälpen.

Musk har sedan dess betalat för Ukrainas Starlink-användning ur egen ficka.

Den 5 mars twittrade Musk: ”Stå starkt, Ukraina”. Han tillade: ”Mina sympatier till Rysslands storslagna folk som inte vill detta.”

Samma dag skrev han att västvärlden måste öka sin olje- och gasproduktion för att inte vara beroende av Ryssland.

Den 6 mars prisades Musk av Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj efter att de båda samtalat via videolänk. Zelenskyj uttryckte sin tacksamhet och ville bjuda in Musk när kriget är över för samtal om bland annat potentiella rymdprojekt.

Starlink har spelat en avgörande roll i den ukrainska militärens oväntat stora framgångar med att hålla tillbaka ryssarna. Militärrådgivaren Tyson Wetzel vid Atlantic Council kommenterade i april: ”Ryssarna må ha gjort många misstag men de är en supermakt vad gäller elektronisk krigföring. De är mycket skickliga på att slå ut kommunikationer. Vi har inte sett så stora effekter vi väntat oss på ukrainarna, och jag tror att Starlink spelar en stor roll i detta.” Även andra häpnade över hur Musks privata Starlink-system effektivt kontrade ryssarnas militära system för elektronisk krigföring.

Musk har sedan dess gjort fler utspel om Ukraina på Twitter.

Han har i form av en mem kritiserat den blinda auktoritetstron bland många människor i västvärlden som får dem att stöda det som eliten säger åt dem att stöda (inklusive Ukraina) utan att ifrågasätta.

Han har utmanat Vladimir Putin på duell med Ukraina som insats.

Den 9 maj blev han hotad av Dmitrij Rogozin, dåvarande chefen för ryska rymdstyrelsen Roskosmos, som skickade ett meddelande till ryska medier med innebörden att Musk ska ”ställas till svars” för att ha försett ”nazisterna” i Mariupol med militär kommunikationsutrustning.

”Om jag dör under mystiska omständigheter har det varit trevligt att känna er”, twittrade Musk senare samma dag.

Den 11 juni tackade Ukrainas försvarsministerium Elon Musk för all hjälp.

Den 9 augusti hyllades Musk som en hjälte för ukrainarna på Twitter och i en artikel på Yahoo News.

Musks fredsförslag

Den 3 oktober förändrades alltsammans som genom ett trollslag efter att Musk lagt upp ett fredsförslag på Twitter. I korthet gick det ut på att folket i de ockuperade områdena ska få bestämma om de vill tillhöra Ukraina eller Ryssland, genom att man gör om folkomröstningarna under FN:s överinseende, samt att Ryssland får behålla Krim som är ryskt av historiska orsaker.

Elon Musk, nyss Ukrainas hjälte, blev nu plötsligt enligt västmedia var mans niding, en ”nyttig idiot för Putin” eller rentav en rysk spion som arbetar för FSB.

Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov sade för sin del till reportrar:

– Det är mycket positivt att någon som Elon Musk söker en fredlig väg ur den här situationen. Jämfört med många professionella diplomater letar Musk fortfarande efter sätt att uppnå fred. Och att uppnå fred utan att uppfylla Rysslands villkor är absolut omöjligt.

Är Musk kopplad till Kreml/Putin?

Det korta svaret på denna fråga är nej.

Dagens PS skriver i ovannämnda artikel: ”Enligt Rysslandexperten Fiona Hill så styrs Elon Musk fullt ut av Vladimir Putin eftersom Teslagrundaren säger allt som Rysslands president vill att världen ska höra”.

Med allt det ovanstående i åtanke faller detta på sin egen absurditet och det är obegripligt att Fiona Hill efter sagda utspel kan anlitas som ”expert” på någonting alls av seriösa medier.

Fram till den 3 oktober har Musk sagt väldigt lite som Putin kan antas ha velat höra, och ganska mycket som Putin definitivt inte velat höra. Han har hyllat det ukrainska motståndet, han har sagt att invasionen inte är det ryska folkets vilja, han har utmanat Putin på duell, och framförallt har han personligen finansierat en avgörande del av Ukrainas militära och civila kommunikationer.

Vice publicerade en artikel där Ian Bremmer, vd på riskkonsultbolaget Eurasia Group, hävdar att Elon Musk skulle ha pratat med Putin innan han twittrade ut sitt fredsförslag.

Musk förnekade detta och skrev att han talat med Putin en enda gång, för 18 månader sedan, och att ämnet då varit rymden.

Det finns inga som helst belägg för att Musk skulle ha talat med Putin innan han lade fram fredsförslaget.

Och till och med ifall han hade gjort det förefaller det ytterst osannolikt att han efter månader av hjälp till Ukraina plötsligt skulle ha hypnotiserats till att utföra Putins vilja efter ett samtal med densamme. Musk är uppenbarligen en man som kan tänka själv.

Fiona Hill hävdar i sitt bisarra utspel (se artikeln i Dagens PS) vidare att det faktum att Musk ville trygga vattenförsörjningen till folket på Krim betyder att han är styrd av Putin:

”Ett exempel på att att Putin pratar direkt med Teslagrundaren är den vattenförsörjning till Krimhalvön som måste säkerställas genom förbindelse med den annekterade Kherson-regionen, vilket är ett samtalsämne som har stått högt på Musks dagordning på sistone.

’Hänvisningen till vatten är så specifik att detta helt klart är ett budskap från Putin’, uppger Hill.”

Påståendet att Krims vattenförsörjning ”är ett samtalsämne som har stått högt på Musks dagordning på sistone” bygger på att Musk enligt CNN ska ha nämnt saken vid en konferens i september då man diskuterade hur man bäst uppnår fred. Det faktum att Musk satt sig in i konflikten och vilka saker Ryssland behöver ha uppfyllda för att kunna överväga fred används alltså för att peka ut honom som ”rysk agent” och ”styrd av Putin”.

Den verkliga orsaken till Musks utspel

Den verkliga orsaken till Elon Musks fredsförslag är alltså inte några band till Putin. Musk har ”närmare” band till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj som han åtminstone pratat med efter krigsutbrottet.

Istället handlar det högst sannolikt om att Musk vill undvika onödiga dödsoffer. Han skriver på Twitter att hans förslag förmodligen blir hur det hela slutar ändå, alltså att Krim förblir i ryska händer. Han påpekar att Krim varit i ryska händer från 1783 (då ryssarna tog det från Ottomanska imperiet och därmed gjorde slut på århundraden av muslimsk slavhandel med kristna européer) till dess att Nikita Chrusjtjov med ett penndrag överförde området till dåvarande Sovjetrepubliken Ukraina år 1954.

Den andra delen av hans förslag är att man gör om folkomröstningarna i de ockuperade territorierna under FN:s överinseende. Musk underkänner därmed de ”folkomröstningar” som hållits i de ockuperade områdena under ryskt överinseende, och som de flesta bedömare anser är behäftade med en rad problem – bland annat har många Kievtrogna medborgare flytt därifrån, bojkottar valen eller vågar inte rösta på det alternativ som inte faller ockupanterna i smaken.

Huruvida det vore möjligt att genomföra rättvisa omröstningar med FN:s hjälp överlåter vi åt läsaren att fundera över, men det råder knappast några tvivel om att just detta är Musks avsikt – att låta folket avgöra. Att detta skulle göra honom ”styrd av Putin” faller på sin egen orimlighet.

Den verkliga orsaken till hatet mot Musk

Den verkliga orsaken till att västmedia ogillar Musk kan förmodligen sökas i att Musk är kristen, konservativ och gjort ett stort antal utspel om bristande yttrandefrihet i väst. Vad mera är tycks han driva allt längre åt det hållet.

Tidigare har han varit demokrat eftersom han ansåg att Demokratiska partiet var ”det snälla partiet”, men numera har de blivit ”splittringens och hatets parti”, skriver han på Twitter.

Han har bland annat låtit sig intervjuas av den konservativa satirsajten Babylon Bee.

Han har upprepade gånger hånat HBTQ-rörelsen.

Han har upprepade gånger gjort utspel mot den globala eliten. Han upplevs förmodligen som ”en av dem” som inte accepterar deras agenda, och därför farlig.

Och inte minst har Musk gjort allt detta med humor och ett slags autistisk karisma. När han anklagades för att dra in Starlinks hjälp till Ukraina på grund av alla angrepp han fått utstå på grund av sitt fredsförslag, särskilt en ukrainsk ambassadörs uppmaning att ”dra åt helvete” svarade han exempelvis att man ”bara följde hans rekommendation”. (I själva verket hade Musk inte hotat med detta utan bara, redan innan fredsutspelet, föreslagit att Pentagon kanske kunde stå för en del av de 20 miljoner dollar i månaden han lägger ut, med tanke på att de gärna betalar betydligt större summor än så till det militärindustriella komplexet för vapen till Ukraina. Hittills fortsätter Musk att lägga ut dessa pengar ur egen ficka.)

Att helt enkelt föredra fred framför krig är inte heller särskilt populärt i väst just nu, vilket sannolikt är en bidragande orsak till påhoppen på Musk. Det kan dock noteras att samma angrepp inte riktas mot exempelvis den (ö)kände utrikespolitiske legendaren Henry Kissinger trots att denne precis som Musk förordat förhandlingar och att Ukraina ska ge upp en del av sitt territorium för att få slut på kriget.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter