Faller Tidöavtalet på grund av migrationen?

Tidigare under dagen rapporterades att Sverigedemokraterna anklagar Moderaterna (M) för att inte stå fast vid Tidöavtalet när det gäller EU:s migrationspakt. Stoppas inte pakten kan samarbetet hotas menar Sverigedemokraternas (SD) Mattias Karlsson. Vice statsminister Ebba Busch tycker samtal ska föras mellan partierna och inte via media. Statsministern tiger än så länge.

Som Frihetsnytt rapporterade på morgonen har SD motsatt sig migrationspakten som röstades igenom igår i EU-parlamentet medan Moderaterna röstade för avtalet. Detta har EU-parlamentariker Charlie Weimers (SD) reagerat kraftfullt på och menar att EU-parlamentariker Tomas Tobé (M) inte har agerat i enlighet med Tidöavtalet.

SD:s Mattias Karlsson gick därefter ut och krävde att migrationspakten stoppas annars kan Tidöavtalets existens vara hotad.

”Om inte så har jag svårt att se hur grunden för vårt samarbete skall kunna bestå” skriver Karlsson i ett uttalande.

Karlsson fick stöd av partiledaren Jimmie Åkesson, som skriver på Facebook:

”Det kan knappast komma som en chock för någon att Sverigedemokraterna står upp för en självständig och mycket stram svensk migrationspolitik. EU:s ’migrantpakt’ innebär i praktiken det motsatta. Vi kommer inte att acceptera att man skänker bort svenska väljares makt över migrationspolitiken till andra länders politiker och byråkrater i Bryssel. Punkt.”

Migrationsministern: förhandlingar pågår

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger ingenting utan hänvisar frågorna till migrationsminister Maria Malmer Stenergard, som kommenterar det hela i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Det pågår fortfarande förhandlingar i ministerrådet, där jag och regeringen driver en linje som innebär ytterligare åtstramningar jämfört med parlamentets förslag. En förutsättning för att vi ska ställa oss bakom en överenskommelse i EU är också att det bidrar till ett minskat inflöde till Sverige”.

Busch är kritisk till Karlsson

Vice statsminister, Ebba Busch, är kritisk till hur Mattias Karlsson lyfter frågan.

”För det första, det bästa sättet att komma överens om man kommit på nya tankar i någon fråga, det är att tala med varandra, inte att tala via media. För det andra uppfattar jag att det är ett uttalande från en enskild som inte är förankrat i Sverigedemokraterna.”

Busch är däremot inte orolig för samarbetet mellan regeringen och Sverigedemokraterna, utan säger att hon ”tar det med ro” och känner sig trygg med den linje de fyra partierna kommit överens om. Inte heller justitieminister Gunnar Strömmer säger sig vara orolig för samarbetet utan tycker det fungerar bra, skriver Aftonbladet.

För cirka en månad sedan hotade SD:s ekonomipolitiske talesperson Oscar Sjöstedt Tidöavtalets fortsatta existens då partierna inte kom överens om den utlovade sänkningen av reduktionsplikten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter