Fallskärmsjägarna firade 70 år

I helgen hölls 70-års jubileet för Sveriges Fallskärmsjägare i Karlsborg, som samlade representanter från alla årskullar från den första 1952 till idag. En dag där man firar kamratskap och fallskärmsjägarens anda. 

Helgen gav dåtidens och nutidens fallskärmsjägare, tillsammans med allmänheten, möjlighet att träffas för att utbyta erfarenheter och titta på dagens utrustning och system. Under helgen kunde man beskåda flera fallskärmshopp och lördagen gav även åskådarna en uppvisning med fallskärmshoppning i Vättern följt av ett stridsmoment. 

En fallskärmsjägares motto är vilja, mod och uthållighet. Att vilja göra något, att ha modet att göra det och att ha uthålligheten att genomföra det, även under de tuffaste förhållanden. Fallskärmsjägare opererar i små grupper, ofta under svåra förhållanden, och är en viktig resurs till försvarsmakten för spaning, strid och anvisning av långräckviddiga bekämpningssystem på motståndarens område. En fallskärmsjägare rör sig, förutom med fallskärm, till fots eller med terränggående fordon i eller på vatten. 

Arrangör för jubileet var Fallskärmsjägarklubben där Peter Forsberg är ordförande och han säger:  

”Fallskärmsjägarna har under de 70 år de funnits i Sverige tillfört Försvarsmakten en förmåga av självständiga, tänkande, handlingskraftiga och flexibla soldater och chefer. Individer som, med sina fysiska förutsättningar och mentala förmåga, vågat, velat och kunnat hantera vilka situationer som helst. Vårt motto, som instiftades i början på 50-talet och som fortfarande lever starkt – vilja, mod, uthållighet – det är signifikant för fallskärmsjägarna. Viljan att göra något, modet att våga göra det och uthållighet att orka göra det, även under de strängaste förhållanden”. 

Utbildningen startade 1952 och hålls idag på samma plats som då, vid K 3 i Karlsborg.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter