Familjen stämmer Meta – Instagram orsakade dotterns ätstörningar

Fallet hänvisar till läckta dokument som släppts av Meta där företaget erkänner att deras Instagram-app orsakar psykisk ohälsa bland miljontals unga

En familj i norra Kalifornien hävdar att Metas Instagram-app resulterade i att dottern utvecklade ätstörningar, självskadebeteende och självmordstankar enligt en nyligen inlämnad stämningsansökan.

NBC News rapporterar att en stämningsansökan nyligen lämnats in i den amerikanska distriktsdomstolen för norra Kalifornien av en familj som anklagade Instagram och dess ägarbolag Meta för att ha orsakat deras dotters ätstörning, självskadebeteende och självmordstankar. Stämningen citerar Facebook Papers, en läckt samling interna forskningsdokument som visade att företaget var medvetet om att Instagram hade en påtagligt negativ effekt på kroppsbilden och psykiska hälsoproblem hos unga tonåringar, särskilt unga flickor.

Enligt Metas egna slutsatser har trettiotvå procent av tonårsflickorna som tillfrågades uppgett att Instagram får dem att känna sig oattraktiva, socialt undanträngda och må psykiskt sämre. I mars 2020 publicerade forskarna bakom studien sina slutsatser på Metas intranät: att jämförelser med andra tonåringar på Instagram orsakar en strukturell manipulation av unga flickors självbild och självkänsla. Trots att detta forskningsdokument var avsett för internt bruk läckte det snabbt till massmedia genom publikationen The Wall Street Journal.

”Vi gör psykisk ohälsa och kroppsuppfattningsproblem värre för tonårsflickor”, sa en bild från 2019, som sammanfattar forskning om hur tonårsflickor upplever problemen. ”Tonåringar skyller på Instagram för ökningar i frekvensen av ångest och depression”, sa en annan bild. ”Denna reaktion var utbredd och konsekvent bland tonåringar i alla demografiska grupper” säger en tredje.

Stämningsfallet lämnades in på uppdrag av Alexis Spence, som först skapade sitt Instagram-konto vid 11 års ålder utan hennes förälders tillåtelse, vilket bryter mot plattformens minimiålder på 13. Stämningen hävdar att Instagrams algoritm styrde Spence in i en ”ekokammare” som glorifierade anorexi och självdestruktiva böjelser och främjat hennes missbruk.

Stämningen lämnades in av Social Media Victims Law Center, en amerikansk grupp som agerar på uppdrag av familjer till tonåringar som skadats av sociala medier. Spence, som nu är 19-åring, har tidigare varit inlagd på sjukhus för depression, ångest och anorexi och ”kämpar varje dag för att upprätthålla sin återhämtning” som ett resultat av ”det skadliga innehållet och funktionerna som Instagram obevekligt marknadsför och tillhandahåller henne i dess ansträngning att öka engagemanget”, enligt stämningsansökan.

Advokaten Matthew P. Bergman, som representerar Spence och hennes familj, kommenterade: ”Om du tittar på den omfattande forskning som den Meta utförde, visste de exakt vad de gjorde mot barnen, och de fortsatte att göra det. Jag önskar att jag kunde säga att Alexis fall är ett undantag. Det är det inte. Den enda avvikelsen är att hon överlevde.”

Bergman representerar också Tammy Rodriguez, en kvinna från delstaten Connecticut, som lämnade in en stämningsansökan mot Meta och Snapchat i januari på grund av de sociala mediebolagens påstådda inblandning och uppmuntran till hennes 11-åriga dotters självmord förra sommaren.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter