Family United: Granska våra fall!

En av initiativtagarna berättar om hur samhället omhändertar barn i massor

Sofia Palm är mamma till två barn som socialtjänsten omhändertog med stöd av LVU.
Istället för att ge Sofia hjälp identifierade socialtjänsten, på endast 30 minuter, att Sofia hade känslomässig tillgänglighetsbrist till barnen. Detta var för 2,5 år sedan.

Idag har Sofia startat paraplyorganisationen Family United, så att alla organisationer som arbetar för samma sak, såsom tvångsomhändertaganden, LVU och vårdnadstvister, kan samlas under samma tak och tillsammans sträva mot samma mål.

Sofia, varför behövdes en paraplyorganisation?

Vi märkte att många av dessa föreningar och organisationer finns på Facebook och YouTube och där begränsas man, så de gick inte att hitta helt enkelt. Vi såg nödvändigheten med att det ska finnas en riktig hemsida och Family United ska agera som paraply för alla föreningar, för det finns väldigt många, som arbetar för samma sak, det vill säga LVU, tvångsomhändertaganden och vårdnadstvister där en förälder förlorar sitt barn. Dessa ärenden ökar explosionsartat, så det är väldigt många människor i vårt land som far illa.

Hur det kommer sig att omhändertaganden ökar explosionsartat tror du?

En viktig punkt som vi har sett var när ”Uppdrag granskning” tog upp fallen där svenska ”Adoptionsbyrån” hade stulit en massa barn från Chile. Detta uppdagades och den chilenska regeringen startade en nationell granskning där de kom fram till att oegentligheter hade försiggått och under 40 års tid hade alltså barn tagits från Chile till Sverige. Chiles regering vände sig då till Lena Hallengren och ville samarbeta för att ta reda på vad som hade hänt i Sverige beträffande detta. Men ingenting vidare händer på denna front.

Sedan dess har omhändertagandena ökat med det dubbla. Även vårdnadstvister där en förälder förlorar sitt barn, har ökat enormt.

Ni vill att regeringen öppnar en utredning av hur kommunerna tillämpar LVU och att en oberoende kommission ska granska tillämpningen av LVU och granska felaktigt fattade beslut. Hur går det med den processen?

Vi begär faktiskt att riksdagen ska göra det, inte bara regeringen, eftersom samtliga åtta riksdagspartiers folkvalda representanter kan agera på denna petition. Främst handlar det om alla barnärenden (frivilliga omhändertaganden, LVU och vårdnadstvister). Vi fick ett svar från socialutskottets kanslichef att de har lämnat petitionen till varje utskottsledamot och sen har det tagit stopp.

Vi på Family United har besökt Järvaveckan och Almedalen och vi har fått lite bra kontakter med politiker där, även riksdagspolitiker som pratade med oss. Men med Lena Hallengren har det gått sådär. Vi har stått utanför riksdagen under lång tid också och både Morgan Johansson och Magdalena Andersson ignorerar oss.

Ni bedriver ju också aktivism genom demonstrationer. Vad säger du om att demonstrationsrätten inkränkts, som de senaste 2 åren?

I ett demokratiskt land är demonstrationsrätten en de viktigaste friheterna vi har. Den ska aldrig inskränkas och man borde inte ens behöva söka tillstånd. Det är vår mänskliga rättighet att få uttrycka sin åsikt och man ska lyssna på oss – folket. Och när polisen för bort människor som demonstrerar är det inte förenligt med yttrandefrihet.

Hur kan vi komma till rätta med demokratiproblemen i stort, som att myndigheter inte alltid följer regler och lagar och fattar felaktiga beslut? Exempelvis vid sjukskrivningar, omhändertaganden, rätt till ledsagare med mera.

Det är därför vi har begärt att det ska tillsättas en oberoende granskning av våra ärenden. Vi säger att vi har inget att dölja och när de (myndigheterna) säger nej till att utreda oss som föräldrar igen, då säger det ganska mycket om dem.

Sofia hur hittar man Family United?

Ja webadressen är www.familyunited.se och vi finns även på Facebook, TikTok och Instagram.

Har du några avslutande ord, Sofia?

Till våra politiker i riksdagen vill jag bara säga: Det gäller faktiskt nu att ni tittar på ärendena när folk far illa. Ni är tillsatta av folket och måste ändå lyssna på folket och det är meningen att vi ska leva i en demokrati.


Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter