På grund av att personer från Iran som är på besök i Sverige väljer att stanna kvar illegalt, har antalet iranier som får visum till Sverige minskat kraftigt de senaste åren. Journalisten Ingrid Carlqvist tror inte att problemet är begränsat till iranier.
Färre iranier får visum för att kunna resa in till Sverige. Under 2023 har 78 procent fått avslag på sina ansökningar, jämfört med 55 procent under 2022. Orsaken är att många som kommer från Iran inte åker tillbaka utan väljer att olovligen stanna kvar i Sverige, rapporterar Sveriges Radio (SR).
SR har talat med Said Botan, på Migrationssektionen på den svenska ambassaden i Teheran, om detta och han menar att den politiska och ekonomiska situationen i landet gör att folk är mer benägna att stanna kvar i Sverige. De iranier som vill besöka Sverige måste kunna visa att de tänker åka hem igen, att de har bostad, jobb och annat som talar emot att de skulle stanna.
”Iranier är knappast de enda”
Frhetsnytt har talat med journalisten Ingrid Carlqvist, som granskat och kritiserat den svenska invandringspolitiken sedan länge. Enligt henne är detta framförallt ett tecken på att Sverige inte följer sina egna lagar
– Det finns ju en anledning till att vi har visum från vissa länder och det är klart att vi inte ska låta människor bryta mot våra lagar. Är det nu så att iranier bara åker hit och vägrar åka hem igen så är det klart att vi inte ska ge dem visum.
Att detta skulle vara något som just iranier sysslar med har Carlqvist svårt att tänka sig.
– Det finns ingen officiell statistik över det, vad jag vet. Men jag har svårt att tro att iranier skulle vara den enda gruppen som vägrar att åka hem när visumet har gått ut.
Frihetsnytt har kontaktat Migrationsverket för att begära ut statistik över de grupper som nekas visum, samt hur ofta det förekommer att folk inte åker hem efter att visumtiden är över. I nuläget har Frihetsnytt inte fått uppgifterna, men vi återkommer eventuellt med en ny uppdatering när vi har fått svar.
Nahid Persson Savestani , journalist intervjuade många iranier . En kvinna som varit positiv till revolutionen ångrade sig bittert.
”Vi förstod inte hur bra vi hade det ” ”Vi kvinnor kunde bli precis vad vi ville -t.o.m. pilot ”
—
Som alltid börjar missnöje med att ledningen inte förmår att hantera befogade protester.
Shahen var f.ö. cancersjuk och var omgiven av ja-sägare. Hustrun Farah Diba sa i intervjun att hennes make inte förstått hur allvarligt läget var och det öppnade för islamsk populism och propaganda.
–
Nu är läget ännu värre med torkperioder och brist på bete till får ,getter och åsnor.
Perser anser sig .f.ö. lite finare än araberna som dom tycker är lite dumma.
Men mullorna har lyckats hålla sig kvar trots en massa sanktioner från USA & dess allierade. Iran hindras bl.a att köpa vissa mediciner.