Färsk mätning: SD ökar riktigt mycket

En färsk undersökning visar att Sverigedemokraterna växer rejält efter EU-valet och numera är Sveriges största regeringsparti. Samtidigt går fler väljare till extrema vänsteralternativ.

Göteborgs-Posten (GP) har tillsammans med Novus publicerat sin första opinionsmätning sedan EU-valet. Undersökning skiljer sig från resultatet från EU-valet anmärkningsvärt mycket.

Två partier får lämna

Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

Liberalerna (L) och Kristdemokraterna (KD) hamnar båda under fyraprocentsspärren och skulle få lämna riksdagen om det vore val idag.

De båda partierna har svårt att profilera sig och enligt bedömare har väljarna svårt att veta vad partierna egentligen står för.

S tappar till extrema vänsteralternativ

Socialdemokraterna (S) tappar 3,9 procentenheter i undersökning och enligt Novus vd Torbjörn Sjöström har väljarna istället gått till de mer extrema vänsteralternativen Miljöpartiet (MP) och Vänsterpartiet (V).

– Det här är en EU-valseffekt. MP har framförallt klimatfrågan. V fick delvis en Jonas Sjöstedt-effekt men var också tydligare än S med att markera mot högerextrema partier, säger Sjöström enligt GP.

Jonas Sjöstedt, 2018. Foto: Wikipedia/ Poltikerveckan Almedalen. CC BY-SA 2.0 DEED
Jonas Sjöstedt, 2018. Foto: Wikipedia/ Poltikerveckan Almedalen. CC BY-SA 2.0 DEED

SD blir största regeringspartiet

Sverigedemokraterna (SD) hämtar sig rejält från EU-valet och får totalt 20,1 procent. Detta innebär att SD blir det största regeringspartiet och det näst största partiet i Sverige efter S.

Det låga resultatet i EU-valet förklarar Torbjörn Sjöström med att få SD-sympatisörer faktiskt gick och röstade i EU-valet.

– SD:s sympatisörer i riksdagsvalet gick i mycket lägre grad och röstade i EU-valet, säger Sjöström enligt GP.

”Folk kräver extrema lösningar på extrema problem”

Frihetsnytts Tor-Björn Richthoff Änglasjö är varken förvånad eller besviken över resultatet från opinionsundersökningen utan menar att detta är en fullt naturlig utveckling.

– Samhällsutvecklingen går i en rasande takt spikrakt ned och det är fullt naturligt att folk kräver extrema lösningar på de extrema problem vi ser framför oss. Alla partier som är för ’normala’ kommer att försvinna. Det är inte någon som på allvar tror att KD, C eller L kan lösa problemen. Alla de partier som upplevs förespråka radikala lösningar är de partier som kommer att växa. Det är därför SD, V och MP fortsätter att växa. Notera att jag sa ’upplevs förspråka’, för ingen av riksdagspartierna kommer att lösa samhällets problem. Det behövs ett nytt radikalt parti för att lösa Sveriges omfattande problem och jag tror att vi kommer se detta inom en snart framtid.

Vidare menar Richthoff Änglasjö att samma sak har hänt i historien flera gånger och att det kommer att återupprepa sig ännu en gång.

– Exakt samma utveckling som vi ser i Sverige har vi sett i flera andra länder genom historien. Det bästa exemplet är Tyskland på 30-talet. Tyskland stod inför enorma problem med fattigdom, otrygghet, inflation, dekadens och korruption. Det vi såg då var att folket gick till kommunisterna eller till nationalsocialisterna, två grupper som folket upplevde hade lösningar på de problem man hade då. Samma sak ser vi hända i Sverige.

Resultatet för alla partier

Juni månads resultat står efter partinamnet och föregående månads resultat står i parantes efter.

  • Vänsterpartiet: 9,6 (7,2)
  • Socialdemokraterna: 30,6 (34,5)
  • Miljöpartiet: 7,4 (6,3)
  • Centerpartiet: 5,7 (4,7)
  • Liberalerna: 3,4 (3,0)
  • Moderaterna: 18,7 (19,9)
  • Kristdemokraterna: 3,8 (4,8)
  • Sverigedemokraterna: 20,1 (19,6)
  • Övriga: 0,8 (0,7)
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter