Fauci erkänner: Masktvång handlar om att bevara ”auktoritet”

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci medger i en intervju att masktvång på allmänna platser handlar om lydnad gentemot staten, inte om folkhälsa

I en intervju med Fox News på onsdagen syns USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci erkänna att Bidenadministrationens ansträngningar att återinföra masktvång på flygplan och tåg inte handlar om att begränsa smittspridning utan om att bevara ”auktoriteten” avseende folkhälsobeslut.

I april förlängde den amerikanska smittskyddskommittén, CDC, tiden för obligatoriskt bärande av ansiktsmask på amerikanska flygplan och i kollektivtrafiken, samtidigt som Bidenadministrationen försökte avsluta alla restriktioner och resebegränsningar för de miljontals illegala invandrare som under pandemin kunnat avvisas med hänvisning till covid-19.

Fauci sa då att det behövdes mer tid och att kravet på ansiktsmasker borde kvarstå. Nu medger han att det inte handlar om hälsoproblem, utan bara om att behålla makten. Vita husets främste smittskyddsexpert samtalade med Neil Cavuto, nyhetsankare på Fox News och uttalade: ”En av punkterna, Neil, som jag har formulerat i det förflutna och jag kommer att göra i framtiden – det handlar mindre om kraven i sak och mer om vem som har rätten och auktoriteten och förmågan att fatta folkhälsobeslut.”

Han fortsatte, ”Jag tror att justitiedepartementet arbetar enligt principen att beslut som är folkhälsobeslut hör till folkhälsomyndigheten, i det här fallet CDC. Så det är mer en principfråga om var auktoriteten är belägen än om det kommer att finnas ett krav inom ett område eller inte”, förklarade Fauci.

När Cavuto ytterligare frågade Fauci om han tror att masker på flygplan fortfarande är nödvändiga, svarade Fauci ”Jag gör det, jag menar att CDC fortsätter att rekommendera att när människor flyger, att de bär masker,” och tillägger ”Mandatet har dragits tillbaka efter beslut av domstol, men det ändrar inte rekommendationen från CDC, Neil eller min egen personliga preferens.” Det sistnämnda fallet handlar om att det amerikanska justitiedepartementet tidigare i veckan bad en appellationsdomstol att upphäva en federal domares beslut om att krav på ansiktsmask är olagligt myndighetsutövande, vilket gjort att masktvånget återkallats i USA.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter