lördag, 1 oktober, 2022

FBI avlyssnade Trump Tower – får panik när Trump avslöjar det

Nya anteckningar visar panikstämning på FBI – Trump visste om att myndigheten spionerat på hans kampanj

Anteckningar som nyligen släppts visar att hur topptjänstemän vid det amerikanska justitiedepartementet, DOJ, under ett möte med FBI:s ledning den 6 mars 2017 avslöjar några av de illegala åtgärder som FBI ägnade sig åt för att dölja sitt spionage mot president Donald Trumps kampanj under 2016.

Anteckningarna släpptes av advokater som representerade Hillary Clintons kampanjadvokat Michael Sussmann, som en del av ett försök att rensa honom på anklagelser om att ha ljugit för FBI. Anteckningarna har däremot inte hjälpt för att frikänna Sussmann, men har gett en hel del information om FBI:s spionage mot Clintons största rival i presidentvalet 2016.

Mötet där anteckningarna togs ägde rum bara två dagar efter Trumps tweet den 4 mars 2017, där han anklagade företrädaren Barack Obama för att ha avlyssnat Trump Tower. Denna tweet orsakade panikstämning på FBI:s huvudkontor, eftersom ledningen var osäker på exakt hur mycket Trump visste om deras försök att hitta något som kunde knyta honom till de vidlyftiga och nu bevisat falska anklagelserna om samverkan med Ryssland.

FBI kände till Clintons förtalskampanj

Vad anteckningarna avslöjar är att de som svar på tweeten försökte dölja sina spår. Redan i mars 2017 visste FBI:s ledning med största säkerhet att påståendena om samverkan mellan Trump och Ryssland var en bluff. De visste också att Clintons kampanj hade en plan för att förtala Trump genom att framställa honom som en Putin-marionett och ställde upp med sin underrättelsetjänst för att lyckas med denna falska anklagelse.

Men saker och ting tog en plötslig och dramatisk vändning den 4 mars 2017, när Trump sa på Twitter att han visste att Obama hade avlyssnat Trump Tower. Anklagelsen om spionage utlöste varningsklockor hos både FBI och DOJ:s ledning. Trumps tweet gjorde dessa DOJ- och FBI-tjänstemän så oroliga att ämnet dominerade ett möte två dagar senare som inkluderade FBI:s biträdande direktör Andrew McCabe och USA:s tillförordnade justitieminister Dana Boente.

Anteckningarna som framkommit i ett försök att frikänna Clinton-kampanjens advokat har istället avslöjat hur FBI aktivt spionerade på Trumpkampanjen och den inkommande Trump-administrationens övergångskommunikation innan han tillträdde presidentämbetet.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar