FBI redigerade Twitter

Twitter-användare blev missledda om Twitters egen konsekvensneutralitet i redigeringen av inlägg. Många litade på att Twitter återgav rättvisande uttryck för opinioner, utan censur. Men FBI var med i redaktionsarbetet, och utövade påverkan.

Konsekvensneutralitet

Det finns en bärande redaktionell princip bland massmedia i demokratier, som ibland går under beteckningen konsekvensneutralitet. Den går ut på att massmedia normalt ger och ska ge uttryck för alla viktigare nyheter och uppfattningar som någon vill ha fram i offentligheten, oavsett om någon annan blir lidande av det som publiceras och kanske skulle vilja ha publiceringen stoppad.

Det som kan vara hinder för publicering ska normalt bara vara att informationen är sakligt fel eller bryter mot sekretess som skyddar människors liv och hälsa. Det är den principen som gör att mediekonsumenter vänder sig till media och oftast litar på media.

Twitter på nytt i blickfånget

Twitter är ett massmedium, även om bidragsgivarna till innehållet är oerhört många och formerna för uttryck är nya. Frihetsnytt har redan tidigare haft anledning att ta upp Twitters tillkortakommanden när det gäller konsekvensneutralitet och redaktionell hederlighet, och huruvida Twitter har förtjänat sina många läsares förtroende.

Nu kommer fler uppgifter av samma slag om Twitter, med journalisten Matt Taibbi som källa, via Reclaim The Net, ett nätmedium som specialiserat sig på informationsfrihet och medborgerliga rättigheter på nätet.

Matt Taibbi
Matt Taibbi. Foto: Wikipedia/ OccupyTVNY

RTN och Taibbi återger flera interna meddelanden inom Twitter, mellan Twitter-anställda, som visar att Twitter inte bara hade en mycket godtycklig policy för vilka meddelanden som skulle censureras, men att FBI också fanns med i bilden och fick redigera meddelandeströmmen. Den förre säkerhetschefen på Twitter, Yoel Roth, finns med bland de personer som skriver meddelandena.

Ämnena för meddelandena var ofta den amerikanska presidentvalskampanjen 2020 och efterspelet till den. Det är tveksamt om Twitter skulle ha haft allmänhetens fulla förtroende under denna kritiska tidsperiod om det hade varit känt hur, och av vilka, som Twitter-meddelanden släpptes fram till allmänheten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter