Fed-chef förutser högsta räntenivåerna sedan finanskrisen 2008

Fed-chefen, Mary Daly, förutser att amerikanska räntorna är på väg upp. Investerarkretsar varnar för utvecklingen.

Mary Daly, en av den amerikanska centralbanken Feds 12 lokala distriktspresidenter med säte i San Fransisco, sade på igår den 21 november att hon förväntar ränterörelser upp till ett värde av ungefär 5 procent för den ränta som kallas Federal Funds Rate. Denna ränta är den ränta som finansiella institutioner i USA tillämpar inbördes, och styrs av den amerikanska centralbanken Fed. Detta skulle höja räntan till den högsta nivån sedan finanskrisen 2008.

Mothugg från känd investerare

Cathie Wood, som är VD för Ark Invest och mest investerar i högteknologi och innovationer, varnar för denna ränteutveckling och tar exempel från 1920-talet, även det en tid när innovationer och teknologier kom ut stort på marknaden – telefoni och storskalig elektrifiering är några exempel.


Cathie Wood ser den tidens räntepolitik som en varning, och menar att aggressiv räntehöjningspolitik kan leda till deflation, det vill säga allmänt sjunkande priser på varor och tjänster. 1921 föll priserna i USA med cirka 11 procent.

Cathie Wood: Lugnare ränteutveckling är bättre

Med lugnare ränteutveckling ser hon möjligheten att 2020-talet blir lite av ett optimistiskt tidsskede med stark ekonomisk utveckling på samma sätt som för 100 år sedan, med tanke på teknologi- och innovationsutvecklingen som hon nu ser komma.

Det ska konstateras att Cathie Wood i hög grad är part i saken, eftersom hon och hennes företag befinner sig i en konkurrenssituation om investerare, som kan välja säkra ränteplaceringar i stället för Ark Invest. Högre räntor ger större risk att investerare väljer det säkrare placeringsalternativet. Hon har också ett egenintresse av låga kapitalkostnader, det vill säga låga räntor, för sina investeringsprojekt.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter