FED och ECB höjer styrräntan

USA:s centralbank FED höjer styrräntan till rekordnivåer. Samtidigt meddelar Europeiska centralbanken ECB att de också höjer räntan men att de sänker tempot.

Inflationen fortsätter att plåga världen och centralbankerna höjer räntan i ett försök att stävja den. Sveriges riksbank höjde styrräntan med 0,50 procentenheter till 3,5 procent den 26 april med det uttalade målet att motverka inflationen.

I slutet av förra året var inflationen den högsta på 30 år i Sverige och totalt försvann en månadslön för svenskarna under 2022 på grund av inflationen, vilket Frihetsnytt rapporterade.

Men det är inte bara Sverige som drabbats hårt av inflationen utan trycket märks även av i Europa, USA och i princip hela världen. De länder som inte har en särskilt hög inflation drabbas av konsekvenserna av att omvärlden har det.

FED höjer räntan

Under onsdagen den 3 maj meddelade USA:s centralbank Federal Reserve (FED) att de höjer styrräntan. Totalt höjdes styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 5,00-5,25 procent vilket är den högsta nivån sedan finanskrisen 2007.

Jerome Powell. Foto: Wikipedia/ Federalreserve
Jerome Powell. Foto: Wikipedia/ Federalreserve

– Inflationstrycket är fortsatt högt, och arbetet med att få ned inflationen under två procent har en lång väg kvar, säger Jerome Powell, chef FED, på en presskonferens, enligt Associated Press.

SVT rapporterar att flera amerikanska medier antyder att räntehöjningen kan vara den sista på ett tag. Anledningen till detta ska vara en mening som skiljer sig från tidigare uttalanden från FED. Tidigare har FED alltid tagit upp om kommande höjningar kan behövas men denna mening saknas nu.

– I stället sa man ”vi håller koll på läget och ser vad som behövs” ungefär. Och det är så tydligt en centralbankschef kan uttrycka att man nått räntetoppen, utan att faktiskt säga det, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén till SVT.

ECB höjer räntan men sänker tempot

Idag, torsdagen den 4 maj, meddelande även den Europeiska centralbanken (ECB) att man höjer räntorna lika mycket som FED, det vill säga 0,25 procentenheter. Styrräntan hamnar nu på 3,75 procent.

Tidigare har ECB höjt styrräntan med 0,50 procentenheter tre gånger i rad vilket innebär att de nu drar ner på tempot. Många trodde att centralbanken redan vid räntehöjningen den 16 mars skulle sänka tempot.

I centralbankens uttalande indikerar de att det kan bli aktuellt med ytterligare höjningar.

– Framtida beslut ska säkerställa att räntorna hålls på nivåer som är tillräckligt restriktiva för att få ner inflationen till tvåprocentsmålet på medellång sikt och hålla den där så länge som det är möjligt, står det i pressmeddelandet.

Inflationen skapas av centralbankerna

De flesta banker lägger skulden på Ryssland men argumentet är inte hållbart eftersom den ökade inflationen under flera år byggts upp genom att bankerna skapar nya pengar ur tomma intet och sedan lånar ut dessa med en ränta.

Detta tillvägagångssätt skapar en inflation i sig för så länge bankerna ökar antalet av en valuta, kommer värdet på varje enskild enhet att minska.

Av denna anledning har många människor sökt sig utanför centralbankernas ekonomiska system till alternativ. Guld och kryptovalutor som Bitcoin har därför under den senaste tiden gått väldigt bra.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter