tisdag, 27 september, 2022

WHO: Fetman i Europa ”en ny epidemi”

Senaste rapporten från WHO – om fetma och hur den kan bekämpas

Enligt en ny rapport som publicerats av Världshälsoorganisationen, WHO, har fetma i Europa nått ”epidemiproportioner” eftersom den orsakar minst 200 000 cancerfall och 1,2 miljoner dödsfall per år. Nästan en tredjedel av europeiska barn och 59 procent av de vuxna i Europa är överviktiga eller lever med fetma, enligt rapporten.

Övervikt och fetma är också Europas fjärde största dödsorsak, enligt WHO:s europeiska rapport, som är baserat på en datauppsättning från 2016 som sammanställde statistik från 53 europeiska länder och är den första WHO-rapporten om fetma i Europa sedan 2007.

WHO:s Europachef, Dr Hans Henri Kluge, säger i förordet till rapporten att Covid-19 inte direkt underlättat situationen för överviktiga européer. ”Människor som lever med fetma var mer benägna att uppleva allvarliga följder av sjukdomsspektrumet för Covid-19, inklusive inläggningar på intensivvårdsavdelningar och dödsfall,” sa Kluge.

Orsaker & lösningar

Nedstängningar, arbete hemifrån och distansundervisning har förmodligen bidragit till att förvärra stillasittandet och eskalera fetmaepidemin i Europa, tillade han.

”Preliminära bevis tyder på att många av restriktionerna relaterade till att begränsa pandemin, inklusive skolstängningar och perioder där befolkningens fria rörlighet begränsats, har lett till en ökad exponering för några av de riskfaktorer som påverkar en persons sannolikhet att utveckla fetma” sa Kluge.

För att situationen ska förändras måste effektiva politiska förändringar införas på nationell nivå, sade Julianne Williams, WHO:s tekniska talesperson för icke-smittsamma sjukdomar.

”Det handlar inte bara om att tala om för individer att ändra sina levnadsvanor, det handlar om politiska lösningar. Begränsningar av sockerhaltiga drycker, kanske rentav en sockerskatt och jag tror att man behöver restriktioner för reklam speciellt för barn samt ökad, rättvis tillgång till högkvalitativa tjänster för fetmahantering.” säger hon.

Övriga politiska lösningar som framförts inom EU omfattar förslag på att begränsa, eller rent av motverka, framväxten av snabbmatsställen, särskilt i fattiga områden, införa varningsmärkning på högprocessad industriell kost och barnmat, underlätta och uppmuntra produktionen och försäljningen av naturlig och hälsosam kost samt erbjuda större tillgång till friskvårdsprogram på arbetsplatser och idrottslektioner i skolan.

KATEGORI

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar