Fettaktivismen förstör folks liv

Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Såhär lägger du om din livsstil till ett lättare och sundare du

De senaste årens fettaktivism som fått stor spridning i framförallt USA, kan inte ha undgått någon. Fettaktivisterna gör dock större skada än nytta, både för sig själva och andra genom att uppmuntra och belöna ett osunt leverne istället för att försöka ändra på sin situation. Lösningen bör istället vara personligt ansvar och livsstilsförändringar då dessa byter ut hopplöshet, ohälsa och missunnsamhet mot tro, hälsa, glädje och förhöjd självkänsla.

En destruktiv trend som blir alltmer synlig

Det har funnits många trender genom decennierna som vi har tagit till oss från det stora landet i väster, både när det gäller musik, filmer, mode, popkultur, maträtter och andra fenomen. På gott och ont. Personligen anser jag att vi är ett av världens mest amerikaniserade länder och att den processen mestadels varit av ondo. Inte minst med tanke på att vi tagit till oss mycket av amerikansk skräpkultur från Hollywood som ersatt stora delar av vår egna traditionella kultur.

Då jag bodde i USA under sex års tid försökte jag därför plocka russinen ur kakan och ta med mig det fina och goda ur amerikansk kultur. Jag minns exempelvis med glädje gästfriheten hos de stora nordiskättade mormonfamiljerna jag såg under en helgvistelse i Utah för tio år sedan.

En amerikansk trend som nått Norden först på senare år är den så kallade ”kroppspositivismen” och ”fettaktivismen” som syftar till att förändra samhällets negativa attityder gentemot fetma, vilket låter ganska bisarrt och bisarrt är det (kolla bara här).

Att äta sig sjuk – hur sjukt är inte det?

Åtminstone i västerlandet och utvecklade länder där mat funnits i överflöd de senaste 6-7 decennierna och där tiotals miljoner har ätit ihjäl sig under bara de senaste 30 åren genom så kallade vällevnadssjukdomar. Att uppmuntra till en livsstil som onekligen leder till denna tragiska utgång är som att regelbundet ge en limpa cigaretter till en kedjerökare och säga att denne inte är ohälsosam bara för att han ännu inte fått kol eller lungcancer.

Därför är det inte särskilt positivt och konstruktivt att först ljuga målgruppen rakt upp i ansiktet för att sedan belöna och uppmuntra dem till ett fortsatt destruktivt leverne. Det framstår som alltmer tydligt att rörelser av det här slaget verkar vara grundade på avund, hat, frustration och offermentalitet snarare än glädje, positivism och uppmuntran. En avund och hätskhet som främst verkar riktas mot de som lyckats gå ned i vikt eller redan är smalare.

Som att de bara blev det över en natt utan någon som helst uppoffring?
(se denna film av en känd fettaktivist)

Hjälpa andra att kliva ur ekorrhjulet

I mina öron låter det ganska missunnsamt att vilja få folk som mår fysiskt och psykiskt dåligt att fortsätta må dåligt istället för att på riktigt hjälpa dem ur ekorrhjulet och få dem att må bra. Att ovanpå detta ingjuta en hopplöshet och defaitism som säger ”att ens kroppsstorlek minsann är förutbestämd och inte går att göra någonting åt” är dessutom väldigt grymt då det urholkar folks livsglädje och tro på den egna förmågan ännu mer.

Skulle inte ett bättre alternativ vara att låta sig inspireras och ta hjälp av grupper eller individer som faktiskt har lyckats gå ned i vikt efter att de ställt om sin livsstil?

Egentligen finns det inte mycket till alternativ eftersom den inslagna banan bara leder till ännu fler som drabbas av fysiskt och psykiskt lidande. På tal om vilket….

Fetman innebär lidande och stora samhällskostnader

Detta kommer säkert inte som någon överraskning, men fetma innebär stora kostnader för både samhället och den enskilde. Särskilt i länder som USA där idag över 40 procent av den vuxna befolkningen klassas som fet, det vill säga betydligt tyngre än bara överviktig.

Sverige må ha en bit kvar till dessa skräcksiffror men även här växer andelen överviktiga och feta årligen och i skrivande stund klassas mer än halva den vuxna befolkningen (52 procent) som överviktig eller fet. Dock utgör andelen feta ”endast” 16 procentenheter av dessa 52 procent. Denna utveckling har accelererat framförallt under de senaste tre decennierna.

Kostnaderna för fetman är dels ekonomiska då sjukvården får en större belastning än normalt och produktiviteten på arbetsplatserna sjunker genom fler sjukdagar och minskad effektivitet. Under 2021 beräknades enbart de direkta fetmarelaterade kostnaderna för hela det svenska samhället uppgå till minst 70 miljarder kronor.

Förlorade år

Det innebär även mindre pengar i plånboken för den enskilde genom fler sjukdagar, fler sjukhusbesök och inköp av mer skräpmat. Men även i form av ett stort personligt lidande då ens livskvalité urholkas genom bestående smärtor, trötthet och andra krämpor. Lägg därtill ökad psykisk ohälsa, mer tid som tillbringas inomhus och mindre tid för ens intressen. Det finns ingen del av ens kropp eller liv som förblir opåverkad i samband med fetma.

Det nästan mest tragiska är alla de levnadsår man förlorar och tiden med sina närmaste som går förlorad. Att kunna få några extra år med sin familj är ju något som man inte kan sätta ett monetärt värde på. Ej heller det psykiska lidande som ens närmaste utsätts för då någon i ens närhet riskerar att dö inom en kort tidsperiod.

Det finns med andra ord ingen som tjänar på fetman, inte ens fettaktivisterna som innerst inne mår väldigt dåligt och bara orsakar sig själva ännu mer skada. Ingen person med bra självkänsla försöker leda andra in i samma destruktiva leverne som en själv. En person med bra självkänsla vill ju sprida glädje, hopp och få andra att må bra.

De enda som tjänar på fetman och ohälsan

De enda som tjänar på det hela är Big Food och Big Pharma, vars hela syfte är att göra konsumenterna lagom sjuka så att de åtminstone inte dör och därmed kan fortsätta konsumera deras skräpprodukter.

”En frisk patient är en förlorad kund” lyder ordspråket inom den storskaliga läkemedelsindustrin, vilket är sant. För hur skulle de annars tjäna sina pengar ifall de släppte mediciner och preparat som gjorde folk friska efter bara en eller några få doser? Och hur skulle storskaliga producenter av skräpmat (Som Mars, Nestlé och Unilever) kunna fortsätta sälja sina produkter ifall folk mådde bra av dem, inte fick några krämpor och därmed inte behöver äta dem så ofta?

För övrigt steg förmögenheterna hos miljardärerna inom BigFood med hela 42 procent under 2020-2021, något som är ganska talande och då är inte detta, hyperinflationens år, medräknat ännu.
För läkemedelsjätten Pfizer blev vinsten ofantliga 81,3 miljarder dollar under enbart 2021.

Hållbara lösningar och sundare alternativ till fettaktivismen

Jag skriver inte dessa rader i syfte att göra ned eller mobba feta/överviktiga, utan snarare i syfte att hjälpa, inspirera och motivera dem att hitta en väg ut ur det personliga fängelse som fetman onekligen leder till. Den vägen ut går knappast genom att svälja bekväma lögner och förneka hur livshotande och destruktivt detta hälsotillstånd faktiskt är. Ej heller går den genom hat, giftiga människor, defaitism och ansvarsfrihet, som inte bara demoraliserar en utan även ingjuter hopplöshet och dålig självkänsla.

Vägen går snarare genom en stor dos ärlighet, personligt ansvarstagande, bra förebilder och positiva människor i ens närhet. Människor som välment säger som det är och sedan ger råd och stöd längs vägen mot ett friskare liv. Ett liv som kantas av färre krämpor, glädje och förhöjd livskvalité.

Här är därför några förslag på vad den drabbade själv kan göra, samt vad man som medmänniska kan göra för att stötta och motivera folk i ens närhet som lider av fetma:

Konstruktiva råd till den överviktige/fete:

Personligt ansvar

Även ifall vissa av oss inte haft en optimal uppväxt är det trots allt du själv som bär ansvaret för de resultat du har fått, ingen annan. Ju tidigare du inser och erkänner detta, desto snarare kan du ta tag i problemet och göra något åt det. Känn att du har ödet och förändringen i dina egna händer och att ingenting är förutbestämt eller satt i sten. Kasta av dig offerkoftans ok för alltid och försök att aldrig ta på dig den igen.

Bara att dagligen upprepa mantran om personligt ansvar, i kombination med att försöka bli lite bättre än du var igår, kommer du en bra bit på vägen.

Analysera din livsstil kritiskt och be andra att göra detsamma

För att kunna lösa ett problem måste man först kunna prata om det öppet och sedan kritiskt analysera det. Att det är livsstilsfaktorer som lett en ned i fördärvet i detta fall, torde vara ganska uppenbart. Att kunna skriva ned hur en typisk dag och vecka ser ut avseende matvanor och motion och sedan få denna dagbok utvärderad av en närstående, är en annan väg att gå.

Det må vara hemskt att inse hur stort det personliga ansvaret är men det är trots allt bättre att veta hur det ligger till för då kan man åtminstone göra något åt det hela.

Hitta bra förebilder

Det finns otaliga exempel och historier på kraftigt överviktiga personer som har varit nära döden, men som ställt om sin livsstil och med tiden tappat alla extrakilon. Personer som fått livskvalitén, glädjen och livet tillbaka.

En bra början kan vara att läsa dessa inspirerande historier om hur de lyckades med ”det omöjliga”. En bättre fortsättning är att komma i kontakt med någon av dessa för råd, tips och motivation längs vägen. ”Kan de så kan jag” borde vara ett mantra som du upprepar för varje solskenshistoria du läser.

Håll dig borta från giftiga människor

Det må låta hårt men den största björntjänst du kan göra för dig själv är att omge dig med andra feta/överviktiga personer och/eller personer som är energitjuvar.

Deras livsstil, vanor, inställningar och energier smittar av sig, så det bästa du kan göra är att minimera umgänget med dem för annars kommer de att fortsätta sänka dig. Finns de inom den närmaste familjen kan det dock vara svårt, men då gör du oavsett bäst i att hitta fler positiva människor med en aktiv livsstil som har förmågan att lyfta dig och din potential.

Hitta likasinnade

Försök att se dig omkring efter sparringpartners som försöker uppnå samma sak som du. Genom att ha en sparringpartner som också försöker att nå samma svåra mål blir resan betydligt enklare då man kan stötta varandra längs vägen, både i med- och motgång.

Hitta stöd från omgivningen

Detta finner du helst från positiva, upplyftande individer i din närhet som stöttar dig längs resan. Det vill säga personer som regelbundet peppar dig när det går motigt och berömmer när det går bra.

Börja med att fasta eller periodfasta några dagar per månad

Denna praxis, vare sig den är längre eller periodisk, kommer att ändra ditt synsätt och förhållande till mat fullständigt, vilket är nyckeln till en stegvis och hälsosam viktnedgång. Genom att se maten som något närande, byggande och njutbart istället för ett nöje, tröst och tillfällig njutning, så kan du också styra om din livsstil.

Ifall du testar att avsätta endast ett 4-8 timmars fönster per dag till ätande under några veckors tid så inser du snart hur onödigt det är att äta under de övriga vakna timmarna. Särskilt ifall du får i dig mättande, näringsrik mat som inte höjer ditt blodsocker nämnvärt.

Genom att påbörja en regelbunden och återkommande fasta på 48-72 timmar någon gång eller två per månad (med endast vatten) så kommer du även inse att man klarar sig alldeles utmärkt i några dagar utan mat. Man svälter inte ihjäl, samtidigt som det rensar kroppen och sinnet från många tankar på ohälsosam mat.

Konstruktiva råd till de anhöriga och närstående

Undvik att förolämpa och håna den drabbade

Det kommer bara att göra vederbörande mer deprimerad, resultera i sämre självkänsla och göra den svåra resan ännu svårare. Du mår heller inte själv bra genom att göra detta.

Visa istället sympati blandat med allvar

Det bästa är istället att visa viss sympati samtidigt som du påtalar allvaret och faran med denna destruktiva livsstil. Det är bättre att säga ”Jag är genuint oroad över att din livsstil kommer att döda dig inom ett decennium” än att säga ”Sluta käka så mycket skräp och sätt dig på motionscykeln ditt fetto”.

Var ett regelbundet stöd för den drabbade

Genom att regelbundet berömma framstegen och peppa i motgång så kommer den drabbades resa mot ett friskare, sundare liv att bli betydligt angenämare och mer glädjefylld.
Ge även lite välbehövlig, konstruktiv kritik när det behövs.

Ta med den drabbade på hälsosammare aktiviteter

Där vederbörande får röra på sig, njuta av friskluft, känna gemenskap och kanske tar till sig aktiviteten som en god varna.

Introducera hälsosammare maträtter och drycker

Genom att bjuda hem till middagar emellanåt kan du introducera hälsosammare maträtter och drycker. Alternativt, ta med några ingredienser till dennes hus och laga mat tillsammans. Med hälsosammare maträtter avser jag sådant som inte är snabbmat eller sötsaker och samtidigt. innehåller någon form av animaliskt protein.

Försök att introducera den drabbade till nya, positivare människor

Ifall den drabbade skulle ha gott om negativa, giftiga människor i sin omgivning, försök introducera nya positiva istället. Det är viktigt att få uppleva alternativen och se att det finns andra, trevligare bekantskaper och livsstilar som inte är destruktiva utan givande.

Det här grejar du!

Sist men inte minst så måste du som fet/överviktig tro på den egna förmågan och att du kan lyckas med dina drömmål. Du behöver oftare säga ”Jag kan”, ”Det är möjligt” än ”Jag kan inte”, ”Det går inte”. Att börja redan idag med att skriva ned målen och föreställa dig hur du uppnått dem är en bra början. Ännu bättre är dock att omsätta målen i handlingskraft så att du kommer igång och att sedan inte avvika från den inslagna vägen.

Kontinuitet och självdisciplin är alla framgångars moder!

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter