torsdag, 6 oktober, 2022

FI: Medborgarna har rätt att öppna bankkonton

Fria Tider uppmärksammade idag att Finansinspektionen har bjudit in flera banker till ett ”rundabordssamtal” på fredag den 20 maj om rätten att öppna betalkonto. ”Bakgrunden är att FI får allt fler klagomål från konsumenter som nekas att öppna konto. En del får också sina konton spärrade eller avstängda”, skriver FI på sin hemsida.

– Detta är ett betydande problem, säger Karin Lundberg, chef för verksamhetsområdet Bank på FI. Utan ett konto är det svårt att klara sig i vardagen, då det varken är möjligt att ta emot löneinbetalningar, betala eller göra överföringar.

Många kunder har under senare år nekats att öppna konton eller fått sina konton spärrade eller avstängda. I vissa fall förefaller denna behandling ha varit politiskt motiverad, särskilt vid det socialdemokratiska fästet Swedbank. Klagomålen har enligt FI ökat flera år i rad.
– Många av de som hör av sig säger att de inte ges möjlighet att få besluten prövade i banken, eller att de inte får någon hänvisning till klagomålsansvariga. En del säger att deras ansökningar inte ens prövas av banken när personalen får veta att konsumenten nekats i en annan bank, enligt Lundberg.

EU:s betalkontodirektiv, som har genomförts i betaltjänstlagen, ger konsumenter bosatta i EES rätt att öppna betalkonto med grundläggande funktioner, under förutsättning att det inte finns särskilda specifika skäl att neka kontot. Mötet kommer att ske hos Finansinspektionen själv och inbjudna till samtalet är Danske Bank, Handelsbanken, ICA Banken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB och Swedbank samt Svenska Bankföreningen och Sparbankernas Riksförbund.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar